BEČ ILI VARŠAVA?

Podjela dioničara oko prodaje Burze

06.02.2009 u 08:45

Bionic
Reading

S velikim padom prometa i rastom financijskih problema učestale su inicijative o spajanjima i preuzimanjima burzi u regiji, ali najnovija inicijativa praćena je i vidnim razilaženjem samih dioničara

Nakon velikih gubitaka dio dioničara Zagrebačke burze nada se dobroj zaradi.

Prema Jutarnjem listu, akciju prodaje pokrenule su brokerske kuće Hita vrijednosnice i Auctor, koje su, čini se, u kontaktima s Bečkom burzom. Za prodaju su, navodno, zainteresirani dioničari koji drže više od 50 posto Burze.

Roberto Motušić, predsjednik Uprave Zagrebačke burze, rekao je da će čekati odluku dioničara i postupiti u skladu sa svojim ovlastima. S velikim padom prometa i rastom financijskih problema učestale su inicijative o spajanjima i preuzimanjima burzi u regiji, ali najnovija inicijativa praćena je i vidnim razilaženjem samih dioničara.

Tonči Korunić
iz Interkapitala, kuće koja drži 8,6 posto Burze, kaže da nisu dobili nikakav poziv vezan uz prodaju udjela u Burzi. 'Očito je da Beč i Varšava šalju neke impulse. No, pitanje budućnosti Burze preozbiljna jestvar da bi se o njoj raspravljalo preko medija. Svi dioničari trebali bi se okupiti i vidjeti koje je rješenje najbolje' - ističe Korunić. Interkapitalu se spočitava da predvodi 'drugu struju' dioničara koja podržava sadašnje vodstvo Burze i sklonija je Varšavi. Korunić odbacuje takvu podjelu i ističe da će se prikloniti odluci koja je najbolja za razvoj tržišta kapitala i za same dioničare.

Glavni motiv za prodaju nedvojbeno je novac koji bi dioničarima itekako dobro došao nakon pretrpljenih gubitaka pa se neki nadaju i utrci Beča i Varšave za Zagrebačku burzu.

No, dioničarima je važan i razvoj tržišta kapitala koje je zapostavljeno. 'Burza spava dubokim snom i ponaša se kao da krize nema. Nedostaje transparentna komunikacija s članovima i nema aktivnog pristupa investitorima i izdavateljima', smatra Josip Galinec iz tvrtke To One, jednog od dioničara Burze. Dio brokerske zajednice Upravi zamjera i veliku rastrošnost, privatizaciju institucije, pa i lošu komunikaciju s Hanfom.