celjske mesine

Pivci žele preuzeti slovensku tvrtku sa 450 zaposlenih

10.05.2024 u 18:37

Bionic
Reading

Mesna industrija Braća Pivac najozbiljniji je kandidat za novog vlasnika Celjskih mesnin. U grupi Pivac informaciju ne komentiraju. Grupu Celjske mesnine uz matično društvo čine i vinarija Radgonske gorice, Pršutarna S' Krasa (bivša Pršutarna Lokev) te podružnice u Zagrebu i Beogradu. Predmet preuzimanja nisu Radogonske gorice

Tvrtka bi trebala biti prodana zbog spora između dva suvlasnika, odnosno Amur inženjeringa, direktora Mesne industrije Izidora Kriveca i Mifa Investa Danila Dujovića, neslužbeno doznaje Finance.si, a prenosi Delo.

Iz Grupe Pivac su za slovensku agenciju STA rekli da će u slučaju novih događaja vezanih uz poslovanje na slovenskom tržištu pravodobno obavijestiti javnost, ali da ne mogu komentirati glasine.

Posljednjih su godina Celjske mesine ostvarile oko 100 milijuna eura prihoda na razini grupe, od čega više od 90 posto ostvaruje matično društvo. Prema posljednjem dostupnom izvješću za 2022. godinu Celjske mesine ostvarile 92,6 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 9,2 posto više nego prethodne godine.

Na svojim stranicama navode da imaju 450 zaposlenih, vlastitu maloprodajnu mrežu te modernu liniju za klanje i pogon za sječu u kojem godišnje zakolju 20.000 goveda i 40.000 svinja. Na godišnjoj razini moderna tvornica proizvodi 13.000 tona svježeg mesa, 7.000 tona proizvoda, od čega 2.000 tona trajnih proizvoda.

Uz Mesnu industriju Braća Pivac, koja je 1952. godine osnovana u Vrgorcu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Pivac grupu u obiteljskom vlasništvu čine i tvrtke PKK Karlovačka mesna industrija i Mesna industrija Vajda. Osim prerađivačkih tvrtki, grupacija ima još 250 trgovina.