KRITIKA UGLEDNOG EKONOMISTA

Makedonska vlada prošetala nobelovca Krugmana po cijeloj zemlji, a on ih naribao: Vaše ceste su loše

31.05.2022 u 09:52

Bionic
Reading

Nobelovac i jedan od najuglednijih ekonomista današnjice Paul Krugman protekla dva dana boravio je u Sjevernoj Makedoniji te sudjelovao na skopskom ekonomskom i financijskom forumu, primio odlikovanje predsjednika Steve Pendarovskog te posjetio kulturno-povijesne znamenitosti u Ohridu, povijesnom gradu na jugu zemlje

Kako je izvijestila makedonska vlada, Krugman je u nedjelju, u pratnji premijera Dimitra Kovačevskog i ministra financija Fatmira Besimija, posjetio najvažnije spomenike antičkog Ohrida, nakon čega su ga čelnici vlade odveli na radni ručak.

Putovanje u Ohrid još uvijek nedovršenom autocestom, dijelom međunarodnog koridora 8, očito je ostavilo dojam na Krugmana jer je u svojem izlaganju na skopskom gospodarskom forumu istaknuo upravo lošu cestovnu infrastrukturu kao najveći problem te zemlje.

Paul Krugman u posjetu Makedoniji Izvor: Licencirane fotografije / Vlada.mk / Autor: VIKTOR IRVIN IVANOV

'Sjeverna Makedonija trebala bi se posvetiti poboljšanju cestovne infrastrukture ako želi strana ulaganja i gospodarski razvoj, vaše ceste su loše i morate ih popravljati. Ako želite tvornice iz Nizozemske i Njemačke, ako želite da one proizvode ovdje, morate imati prometnu infrastrukturu', poručio je Krugman makedonskim vlastima.

Ova kritika vjerojatno je zaboljela premijera Kovačevskog, a koji je nekoliko dana prije dolaska Krugmana izjavio da je Sjeverna Makedonija na obnovu autocesta i izgradnju novih u periodu nakon smjene vlasti 2017. potrošila milijardu eura.

Izvor: Društvene mreže / Autor: 24vesti.mk

Osvrnuvši se na situaciju nakon krize uzrokovane pandemijom i ratom u Ukrajini, Krugman je rekao da se posljedice osjećaju, ali ne očekuje da će globalno gospodarstvo pasti u recesiju, iako tvrdi da će stope gospodarskog rasta biti niske. Prema Krugmanu, visoke stope inflacije zadržat će se godinu-dvije, nakon čega će, prema njegovim riječima, u narednom razdoblju doći do značajnog smanjenja.