INOVACIJA IZ RIJEKE

Pametna jakna privukla domaćeg ulagača, hoće li pokoriti Kickstarter?

25.12.2015 u 17:03

  • +5

Valinea Vinger i jakna Ultijack

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic

Bionic
Reading

Prije nekoliko mjeseci mlada riječka dizajnerica Valinea Vinger pokrenula je startup Ultijack – svojevrsnu pametnu jaknu uz koju nema potrebe za dodatnim torbama i ruksacima. Iako je sam projekt još u fazi razvoja, Ultijack je već privukao svog prvog investitora, a sprema se i kampanja na Kickstarteru, otkriva Vinger u razgovoru za tportal

Cilj riječke dizajnerice je stvaranje jakne koja neće biti samo atraktivna i praktična, već će i omogućiti nove oblike interakcije s raznim uređajima poput pametnog telefona, laptopa i tableta. Jakna je razvijena uz pomoć tehnologije koja primjerice povlačenjem mobitela preko rukava omogućava pozive ili pokretanje aplikacija.

Uz to, jakna bi trebala imati punjač za mobitel, utore za slušalice, mobitel, novčanik, krpicu za naočale i ekran mobitela.

'Sama ideja nastala je prije nekoliko mjeseci iz vlastite potrebe, kao što kreće manje-više svaki startup – kako bi riješio određeni problem u nekom trenutku', kazala je Vinger za tportal.

Izrada prototipa počela je na kućnom šivaćem stroju i trajala je oko tjedan dana. Sadašnji model Ultijacka, priznaje dizajnerica, vidno je drugačiji od njega – koncept se mijenjao paralelno s istraživanjem tržišta. Sam projekt, dodaje, nastao je u startup zajednici Rijeke.

U ovom trenutku šiva se zadnji model jakne te se priprema lansiranje crowdfunding kampanje na Kickstarteru. Ona bi trebala započeti u veljači i cilj joj je prikupljanje 15.000 američkih dolara. Ultijack bi trebao koštati oko 180 dolara, a na Kickstarteru će se prodavati po promotivnim cijenama.

'I sada prezentiramo Ultijack na raznim događanjima, od startup konferencija do modnih revija', rekla je Vinger te pojasnila što ga razlikuje od konkurencije:

'Jakna je multifunkcionalna, modularna i ima elektroničke dijelove. Cilj nam je dobra kvaliteta i lijep dizajn uz praktičnost za ljude koji su avanturističkog duha.'

Glavna tržišta za ovaj riječki startup su Njemačka i Sjedinjenje Američke Države, a postoji interes i u regiji. Pokazao ga je i Davorin Štentner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE), te je uložio 150.000 kuna u ovaj poduzetnički pothvat.

U razvojnom timu, uz Vinger, našli su se programeri Luka Filipan i Filip Stojanac te marketinški stručnjak Damijan Marković, a projekt nadgleda Dario Zorić iz Visoke poslovne škole PAR.