povoljnije, ali i dalje skupo

Pale cijene goriva, dizel i benzin ispod 10 kuna po litri

13.11.2018 u 10:00

Bionic
Reading

Vozače diljem zemlje danas su obradovali natpisi na benzinskim crpkama. Cijene goriva su pale, a najprodavaniji eurodizel i eurosuper 95 prodaju se po cijenama ispod 10 kuna po litri. Eurosuper 98 se još uvijek drži iznad 10 kuna, a litra plina pojeftinila je 16 lipa, javlja portal cijenegoriva.info

U prosjeku, pun spremnik od 50 litara benzina jeftiniji je oko 14 kuna, spremnik dizela je povoljniji za oko osam kuna, koliko je jeftiniji i pun tank autoplina (LPG).

No dizel je još uvijek skuplji od benzina, a takvim bi mogao i ostati.

Kao što smo nedavno pisali, dizel je jako poskupio u cijelom svijetu jer su se rafinerije modernizirale i preorijentirale na takozvane bijele proizvode, na kojima pokušavaju stvoriti višak vrijednosti. To znači da je na tržištu više benzina i manje dizela, a manje dizela uz isti broj potrošača mora značiti njegovo poskupljenje.

DRŽAVA UBIRE NAJVIŠE

Kako se formira cijena goriva

U litri goriva koje točite u svoj auto udio imaju nabavna cijena, marža, trošarina i PDV. Pritom, primjerice u slučaju benzina, oko 60 posto cijene odlazi državi kroz PDV i trošarine, dok se s preostalih 40 posto pokriva nabavna cijena i zarada tvrtke koja prodaje gorivo. Kada se cijena goriva poveća za 20 lipa, tih 20 lipa se u istom omjeru distribuira državi i trgovcu.