Druga strana platformskog rada

Ovom dostavljaču kiša je prednost, a ima jednostavnu filozofiju - sloboda, bez stresa

13.04.2023 u 14:20

Bionic
Reading

Palac gore za pozitivno iskustvo Tomislavu, dostavljaču putem platforme Bolt Food, konstanta je. No, njegovim poslom nisu zadovoljni samo korisnici, već i on sam: 'U odnosu na prethodni posao više radim, ali više i zaradim. Nije mi naporno, već mi je ugodno.'

U zadnje vrijeme, svi korisnici platforme Bolt Food kojima je Tomislav dostavio njihove narudžbe ocijenili su ga pozitivno, zbog čega ima stopostotno zadovoljstvo korisnika. Jedan od razloga za najviše moguće ocjene je njegov pristup poslu: 'Meni je dobro, imam slobodu, opušten sam i nemam nikakvog stresa', ispričao je.

Posao dostavljača

Prethodno radno mjesto bilo mu je u skladištu, no fiksno radno vrijeme, a posebno noćne smjene glavni su razlozi promjene posla: „Radio sam ili od 20 sati do 4 sata ujutro ili od 18 sati do 2 sata ujutro. Nikada nisam radio prijepodne te mi je u usporedbi s tim posao dostavljača milina, nije mi nimalo naporno, već ugodno’’, kaže Tomislav kojemu je fleksibilnost najvažnija: 'Bilo bi mi monotono da imam klasično radno vrijeme. Tako se nekad uključim u 9, a kad želim popiti kavu počnem dostavljati u 12 sati.'

Putem platforme Bolt Food počeo je dostavljati u listopadu prošle godine, a kaže kako mu je kolega preporučio partner tvrtku (tzv. agregatora) s kojim se spojio. Na pitanje ima li problema s agregatorom ili isplatom ovaj dostavljač odgovara: 'Ma sve je u sekundu, kako bi se reklo’ i dodaje kako mu isplata nikada nije kasnila.

Mišljenja je kako nije u redu da se sve agregatore na prosvjedima generalizira: 'Kao i u svakom poslu uvijek ima i pozitivnih i negativnih primjera, a u krajnjem slučaju imaš izbor kako i za koga raditi’', kaže Tomislav koji smatra da se poslodavci koji ne plaćaju definitivno trebaju isključiti, ali kako kaže kazne su visoke pa im se ne isplati riskirati.

Njegova isplativa računica (i iznenadna ljubav prema kiši)

Suprotno uvriježenom negativnom mišljenju o dostavljanju tijekom vremenskih neprilika Tomislav je kao dostavljač zavolio kišu i kako kaže to mu je najbolji dio dostave: 'Tada mogu više zaraditi, a i cijeli je proces jednostavan – uključi, isključi. Ako mi se više ne dostavlja lako se isključim, nitko me ne tjera.’

'Shvatio sam da je ovo posao na učinak.', pojašnjava Tomislav koji je već dobro upoznat s terminima kada se može više zaraditi, tko od restorana ima akcije te s drugim korisnim informacijama. 'Moj je prosjek dvije do tri dostave u sat vremena, a nekada i više. U odnosu na prethodni posao više radim, ali više i zaradim, međutim, radno si vrijeme rasporedim kako mi odgovara. Ovdje ne moram doći u striktno određeno vrijeme, nema nerviranja i stresa.', kaže ovaj dostavljač kojemu puno znači dodatna zarada po učinku u iznosu od 0.4 eura. Konkretne iznose Tomislav ne krije: 'Meni je smiješno kad ljudi kažu da se zaradi 500 eura. Naravno, ima troškova, ali sigurno se može zaraditi od 900 eura pa naviše.’

Kaže kako je razmišljao o otvaranju obrta, no trenutno se još nije odlučio na taj korak jer ima korektan odnos s agregatorom te mu je dostupan kada mu treba, primjerice promijeniti torbu i slično. 'Generalno sam zadovoljan. Razgovorajući s drugim dostavljačima na drugim platformama uvidio sam da mi je rad preko platforme Bolt Food bolji te nemam u planu raditi za druge. Posebno mi se sviđa što se kod Bolt Fooda plaća naknada dostavljačima i za odlazak do restorana po narudžbu te cestovni kilometri, a ne zračni’' kaže Tomislav i simpatično zaključuje: 'Još ne letimo i ne dostavljamo dronovima.'