štit od inflacije

Ovo je njemački paket pomoći građanima i tvrtkama vrijedan čak 65 milijardi eura - hoće li naša Vlada biti na istom tragu?

05.09.2022 u 20:01

Bionic
Reading

Njemačka vladajuća koalicija stranaka SPD, Zeleni i FDP vijećala je više od 20 sati o novim mjerama za pomoć građanima i gospodarstvu, a rezultat je paket u vrijednosti od 65 milijardi eura. Ovih dana i naša bi Vlada trebala objaviti svoj sveobuhvatni paket mjera pomoći, vrijedan šest milijardi kuna, pa smo provjerili što su učinili Nijemci

Domaći je plan da se subvencionira cijena električne energije za obrtnike i male poduzetnike, odnosno za one koji troše do 100.000 kWh godišnje. Za velike kompanije zasad ništa, što nije dobro prihvaćeno među poslodavcima.

Privatna domaćinstva, ali i mala i srednja poduzeća u Njemačkoj, trebala bi dobivati određenu količinu struje po povoljnoj cijeni. Sve što je iznad ove osnovne potrošnje - plaća se po tržišnim cijenama. To bi financijski rasteretilo potrošače, ali bi istovremeno dalo poticaj za štednju električne energije. Međutim još se ne zna kada će ova mjera stupiti na snagu.

Da bi subvencionirale osnovnu potrošnju struje, energetske tvrtke trebale bi se odreći dijela profita. Proizvođači električne energije imaju uglavnom konstantne troškove proizvodnje za mnoge svoje elektrane, što se prije svega odnosi na obnovljive izvore energije i nuklearnu energiju. Ipak, za svoju jeftino proizvedenu električnu energiju dobivaju trenutno vrlo visoku tržišnu cijenu. Jer u EU vrijedi pravilo da najskuplja elektrana određuje cijenu struje, a trenutno su to elektrane na plin. Ovakav tip tržišta, merit order, mnogim energetskim kompanijama generira značajan dodatni prihod, piše Deutsche Welle.

Njemačka vlada pak govori o 'slučajnom profitu' i planira ga djelomično oduzeti tvrtkama. O tome se trenutno razgovara i na europskoj razini. Njemačka administracija nada se uredbi na razini EU-a, ali ako bude potrebno, spremna je primijeniti i nacionalno rješenje. Kritičari ističu da njemačko tržište električne energije nije otok i da bi u tom slučaju energetske tvrtke u drugim članicama EU-a otkupile struju subvencioniranu u Njemačkoj.

Cijena plina

  • +12
Plinara u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Što se tiče cijene plina, komisija stručnjaka ubrzo bi trebala razjasniti je li ovaj princip koji se uvodi za cijenu struje - osnovni kontingent po sniženoj cijeni - primjenjiv i za potrošnju plina za grijanje.

Jednokratne isplate

Takozvani paušal za energiju u visini od maksimalno 300 eura, koji će u rujnu biti isplaćen svim zaposlenima, bit će proširen i na umirovljenike, a studenti će dobiti 200 eura. Novac će biti isplaćen 1. prosinca 2022.

Subvencije za stanarinu

Predviđeno je da se krug korisnika subvencije za stanarinu proširi sa sadašnjih 640.000 na oko dva milijuna ljudi. Od rujna do kraja prosinca 2022. korisnici ove vrste socijalne pomoći dobit će drugu subvenciju za grijanje i to: 415 eura u domaćinstvu u kojem živi jedna osoba, 540 eura za dvije osobe, a za svaku dodatnu osobu u domaćinstvu još po 100 eura. Nakon toga, od siječnja 2023., ova povećanja bit će trajno integrirana u subvencije za stanarinu, piše Deutsche Welle.

Novac za građane

  • +2
Euri Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Socijalna pomoć, koja se od vremena vlade Gerharda Schrödera (SPD) zove Hartz 4, od sljedeće godine bit će preimenovana u novac za građane. Ta pomoć će biti za oko 50 eura veća od prethodnih mjesečnih isplata. To znači da će, naprimjer, samac koji je do sada dobivao 449 eura imati pravo na oko 500 eura pomoći. U obračunu bi se trebala uzimati u obzir očekivana inflacija.

Dječji doplatak

Od sljedeće godine i dječji doplatak bit će uvećan za 18 eura mjesečno za prvo i drugo dijete i tada će iznositi 237 eura mjesečno.

Nacionalna karta za javni prijevoz

Poslije završetka projekta karte za devet eura vlada se zalaže za novu nacionalnu kartu za lokalni javni prijevoz i za to namjerava osigurati 1,5 milijardi eura - ako savezne pokrajine osiguraju isti iznos. Mjesečna karta trebala bi koštati između 49 i 69 eura.

Prilagođavanje poreznih stopa

Njemački porez na dohodak funkcionira prema višestupanjskom modelu: oni koji više zarađuju moraju platiti veću stopu poreza. Dakle, kada se plaće i dnevnice povećaju zbog povećane inflacije, jedna osoba nakon povećanja plaće može prijeći u idući stupanj oporezivanja i plaćati veći porez nego do povećanja plaće - pa ustvari od povišice nema nikakve koristi. To se naziva 'hladna progresija'. Vlada će stoga prilagoditi razine progresije, a od toga bi trebalo profitirati oko 48 milijuna poreznih obveznika. U srpnju 2022. u Njemačkoj je bilo zaposleno oko 45,4 milijuna ljudi.

Bonusi poslodavaca bez poreza i doprinosa

Ako poslodavci žele financijski podržati svoje zaposlene zbog visokih cijena energenata, onda se na taj iznos neće plaćati porez i doprinosi - do iznosa od 3000 eura. Svrha ovih bonusa je sprečavanje da inflacija potakne zahtjeve za većim plaćama, a time i povećanje cijena.

Odgođen porez na CO2

Planirano povećanje cijena CO2 za fosilna goriva, koje bi trebalo stupiti na snagu 1. siječnja 2023., odgođeno je za godinu dana. Da bi se ostvarile uštede u emisiji CO2, dodatnih 1,5 milijardi eura naći će se u proračunu za željeznički promet.

Inflacija u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: E.D. Torial / Alamy / Profimedia

Financiranje trećeg paketa

Kancelar Olaf Scholz (SPD) rekao je predstavljajući plan mjera: 'Jako sam zadovoljan rezultatom. Sve ove i mnoge druge mjere pomoći će nam da zajedno prebrodimo zimu.'

Ministar financija Christian Lindner (FDP) naglašava da paket mjera košta 65 milijardi eura, ali će savezna vlada morati izdvojiti samo 32 milijarde eura. Razlika bi trebala biti pokrivena 'slučajnim profitom' energetskih tvrtki i uplatama saveznih pokrajina.

Novi dug od 138,9 milijardi eura planiran za 2022. neće se povećavati, a Lindner također želi poštivati 'dužničku kočnicu' u saveznom proračunu koja će ponovo vrijediti od 2023.