nova briga

Oštar pad cijena komercijalnih nekretnina u Njemačkoj

12.02.2024 u 11:10

Bionic
Reading

Cijene komercijalnih nekretnina u Njemačkoj oštro su pale u četvrtom tromjesečju 2023. godine, pokazali su podaci bankovne udruge VDP, otkrivajući utjecaj viših troškova financiranja i gradnje.

U razdoblju od listopada do prosinca cijene su bile manje za 12,1 posto nego u istom razdoblju 2022. godine, izračunali su u udruzi. To je najveći pad otkada VDP objavljuje podatke.

U cijeloj prošloj godini pale su za 10,2 posto, nakon gotovo stagnacije u 2022. i 2021., pokazuju podaci udruge.

„Promjena trenda u kretanju cijena nekretnina još se ne nazire, unatoč učestalim špekulacijama u javnosti. Kako stvari sada stoje, situacija će biti teška i u 2024.”, rekao je izvršni direktor VDP-a Jens Tolckmitt.

Snižavanje kamatnih stopa u eurozoni potaknulo je procvat tržišta nekretnina, posebno u Njemačkoj, ali Europska središnja banka (ECB) počela ih je podizati u srpnju 2022. kako bi obuzdala inflaciju. Od srpnja 2022. do rujna 2023. podigli su ih za 4,5 postotnih bodova.

Viši troškovi financiranja i poskupljenje građevinskih materijala zadali su probleme nekretninskim i građevinskim tvrtkama. Austrijska grupa Signa objavila je stečaj, a ECB strahuje od mogućih problema u naplati kredita.

"Uzorak bankovnih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova financiranja moglo udvostručiti udio kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto, izračunao je ECB u izvješću objavljenom krajem prošle godine.

"Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da vjerojatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi odigrati ulogu značajnog 'pojačala'", upozorili su.