ZORAN SENČAR, OLIVEBYTES

OliveBox olakšava posao malim poduzetnicima

06.11.2014 u 09:53

Bionic
Reading

Aplikacija OliveBox zasluženo je trijumfirala na natječaju Zid poslovnog uspjeha, a njezin direktor govori o svim aspektima nastajanja te aplikacije, od zamisli do konačnog rješenja koje je oduševilo korisnike

Aplikacija OliveBox koju je kreirala tvrtka OliveBytes pobjednik je natječaja Zid poslovnog uspjeha u Hrvatskoj. Javnost je glasovanjem odredila najbolje prijavljene aplikacije, nakon čega je stručni žiri odabrao pobjednika za Hrvatsku.

Međunarodni natječaj Zid poslovnog uspjeha u suorganizaciji Hrvatskog Telekoma imao je za cilj pronaći najbolje inovativne poslovne aplikacije koje će poboljšati poslovne procese, uštedjeti vrijeme i u konačnici utjecati na bolju kvalitetu proizvoda i konkurentnost malih i srednje velikih tvrtki u Slovačkoj, Rumunjskoj, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj.

O uspjehu OliveBytesa govori njezin direktor Zoran Senčar.

Kako ste se odlučili prijaviti na natječaj Zid poslovnog uspjeha u Hrvatskoj?

U osnovi smo poduzeće koje sa bavi telekomunikacijama već duže vremena, pa smo usko povezani s telekom operatorima. Pratimo razvoj i novitete koje telekom operateri uvode u svoje poslovanje, pa nam ovako bitna stvar kao što je Zid poslovnog uspjeha nije mogla promaknuti.

Što za vas predstavlja ovaj natječaj, jeste li očekivali trijumf?

Projekt kao što je Zid poslovnog uspjeha pokazuje na vizionarstvo Deutsche Telekoma koji pridaje sve veću pozornost 'cloud' uslugama koje su i po našem mišljenju budućnost modernog poslovanja. OliveBox smo od početka razvijali pod pretpostavkom da bi aplikacija bila idealna za portfelj proizvoda telekom operatora koji traže načine kako korisnicima ponuditi dodatne usluge i pogodnosti. Na natječaj smo se prijavili s velikim optimizmom, jer znamo da je OliveBox baš ono što operateri trebaju.

Što je dosad napravila vaša tvrtka, koje još proizvode imate u portfelju?

OliveBytes, kako se naša tvrtka zove u Sloveniji, odnosno Evol u Hrvatskoj, dugogodišnji je partner i ekskluzivni distributer telekomunikacijskih sistema NEC, RTX kao i IP telefona Yealink u regiji. Kao distributeri opreme surađujemo s telekom operaterima u cijeloj regiji. Osim toga, razvijamo i specifična rješenja iz područja telekomunikacija kao što su call centri, sustav za grupno alarmiranje – Alarm, i druga rješenja.

Kako će aplikacija OliveBox ponajbolje pomoći korisniku?

Ideja o OliveBoxu je došla iz naših potreba, kao i promatranjem funkcioniranja tržišta malih poduzetnika, gdje se svi bore za svoj kruh radeći svoj posao, a za rješenja koja bi im olakšala posao, napravila poslovanje preglednijim, omogućila im sistematični kontakt sa svojim partnerima itd. – jednostavno nemaju novaca, vremena ni znanja. To su osnovni razlozi zbog kojih smo krenuli razvijati OliveBox s vrlo jasnom vizijom. Osnovna smjernica nam je bila da napravimo aplikaciju, koja će postati jedini softverski alat koga mali poduzetnici trebaju za svoj rad. Aplikacija treba biti toliko jednostavna da je može koristiti svatko, a u isto vrijeme treba sadržavati sve potrebne funkcije i mogućnosti za zahtjevnije korisnike. Valjalo je napraviti modularnu i integriranu aplikaciju gdje svaki korisnik sam odlučuje koje module će koristiti i koliko vremena, da se sve događa u oblaku kako korisnik ne bi imao brige sa podacima i računalima da aplikaciju može koristiti gdje god poželi te da je cjenovno vrlo pristupačna za svakog korisnika.
Maslina je ponosno stablo koji simbolizira mir, mudrost, plodnost, napredak i nadu. OliveBox radimo sa željom, da korisniku donese mirnoću (da se mogu u potpunosti koncentrirati na svoj posao, a OliveBox brine za sve ostalo), da im pružanjem detaljnog uvida u poslovanje i brojnim informacijama pomogne donositi mudre odluke koje će rezultirati napretkom, dobrim rezultatima i nadom za bolju budućnost.

Nema li sličnih aplikacija već na tržištu? Tko vam je konkurencija?

Naravno da ima i drugih aplikacija. I bit će ih sve više jer to je budućnost. Uglavnom su to strane dedicated aplikacije kao što je npr. Freshbooks za invoicing, Mailchimp za mailing itd. Naša velika prednost je, da na jednom mjestu, u jednoj aplikaciji, udružujemo invoicing, marketing (koji ne uključuje samo slanje e-newslettera nego i SMS marketing), booking i appointment booking. Jedna od glavnih značajki OliveBoxa je da svaki poslovni subjekt može koristiti barem neki od modula koje OliveBox nudi. Prvenstveno je OliveBox bio zamišljen za mala poduzeća, ali smo tijekom razvoja izdvojili nekoliko tržišnih segmenta za koje smo napravili izrazito upotrebljive module kao što su booking i appointment booking. Druga velika prednost OliveBoxa je, da će biti lokaliziran, što znači da ćemo imati npr. hrvatsku verziju aplikacije sa svim lokalnim zakonskim zahtjevima kao što je npr. fiskalizacija.

Koliko vam je potrebno od ideje o razvoju neke aplikacije do konačnog proizvoda?

Projekt OliveBox je počeo prije više od tri godine. Uložena je ogromna količina energije, vremena, novaca i ljubavi. OliveBox je živa stvar koja će rasti i razvijati se prema potrebama naših korisnika i tržišta. Nedavno smo dodali booking i appointment booking zajedno s određenim unaprijeđenjima marketing modula. Pošto nam je cilj da OliveBox postane „all in one“ aplikacija koja nudi sve što je potrebno za kvalitetno poslovanje naših korisnika, imamo u planu još puno novih stvari. Funkcionalnosti na kojima radimo su npr. time tracking, POS blagajne, CRM modul i dr., tako da možemo reći da je OliveBox proizvod koji nikad neće biti završen.

Koliko vaš tim okuplja ljudi i gdje se oni nalaze?

Na OliveBox projektu redovno i od samog početka radi osam ljudi. U pojedinim trenucima radilo je i više. U timu su pojedinci iz Zagreba, Ljubljane i Beograda.

Na kojim tržištima poslujete?

Sa našim 'tradicionalnim' biznisom telekomunikacija poslujemo u regiji, što uglavnom podrazumijeva države bivše Jugoslavije. S druge strane, OliveBox je oduvijek bio zamišljen kao globalni proizvod i tako je i rađen. Pošto je u pitanju web aplikacija, svatko i iz bilo koje zemlje se može prijaviti i početi koristiti naše usluge. Trenutačno imamo korisnike iz 37 zemalja svijeta.