EBRD DAO 20 MILIJUNA EURA

Odobren kredit za pokretanje sisačke željezare

18.03.2013 u 13:37

Bionic
Reading

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit vrijedan 20 milijuna eura kao potporu ponovnom pokretanju i modernizaciji proizvodnje u Željezari Sisak, objavljeno je danas iz EBRD-a

Sisačku željezaru kupila je talijanska kompanija Danieli, a njezina tvrtka kćer ABS kreće u obnovu i modernizaciju proizvodnog programa sisačke željezare, za koju iz EBRD-a podsjećaju da ima dugu povijest proizvodnje željeza te je bila jedan od najvećih poslodavaca.

Planovi uključuju obnovu kapaciteta postrojenja, kako bi se proizvodnja u Sisku u potpunosti integrirala u proizvodni lanac kompanije Danieli.

Postrojenje u Sisku će proizvoditi polu-dovršene proizvode od čelika koji će se potom transportirati ili u glavno postrojenje ABS-a smješteno u sjevernoj Italiji, u Udinama ili dalje u Njemačku i na druga tržišta.

ABS, navode iz EBRD-a, je vodeći europski proizvođač za specijalizirane proizvode od čelika i vodeći dobavljač čelika za automobilski i energetski sektor, a riječ je o podružnica Danieli grupe, jedne od vodećih svjetskih grupacija za opskrbu postrojenja za proizvodnju željeza.

Postrojenje Sisak, između ostalog je odabrano i zbog dobre prometne povezanosti s ABS-ovim najvažnijim klijentima, kažu iz EBRD-a te podsjećaju da je prijašnji vlasnik sisačke željezare, američki CMC, postrojenje preuzeo 2007. i upravljao njime do 2011., tijekom kojeg razdoblja je realizirano nekoliko novih investicija u tvornicu.

'Ova je investicija poticaj visokovrijednoj metalurškoj proizvodnji u Hrvatskoj. EBRD je odlučan podržati sva nastojanja za jačanje hrvatske industrijske baze promovirajući konkurentne i učinkovite kompanije i mobilizacijom hrvatske jake inženjerske tradicije. Posebno nam je drago što će investicijski program u Sisku rezultirati značajnim stupnjem učinkovitosti po pitanju zaštite okoliša, energetske potrošnje i resursa', riječi su direktorice EBRD-a za Hrvatsku i Mađarsku Zsuzsanne Hargitai, koje se navode u priopćenju EBRD-a.

Prenosi se i izjava predstavnika Danieli grupe Alessandra Brussija kako će ABS Sisak u Hrvatskoj poslovati onakvom kvalitetom i konkurentnošću koje je ABS u Italiji ostvario prije mnogo vremena.

EBRD posluje u Hrvatskoj od osamostaljenja zemlje i do danas je investirao više od 2,5 milijardi eura u 140 projekta. Aktivnosti Banke pokrivaju sve gospodarske sektore s posebnim naglaskom na infrastrukturu, poduzeća, financijske institucije i energetiku. EBRD će tijekom 2013. usvojiti novu Strategiju za Hrvatsku za razdoblje 2013. - 2016., najavljuju iz EBRD-a.