tržište kapitala

Očekuje se stagnacija Crobexa na rekordnim razinama

17.07.2023 u 09:45

Bionic
Reading

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje mirno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna i ovo razdoblje ljetnih godišnjih odmora, pri čemu bi Crobex indeks, nakon prošlotjednog znatnog rasta, mogao stagnirati

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 1,2 posto, na 2.372 boda. Crobex10 ojačao je, pak, za 0,5 posto, na 1.381 bod, ostvarivši dobitak drugi tjedan zaredom.

Oba su indeksa dosegnula najviše razine od 2010. godine, od kada su dostupni podaci na web stranici ZSE.

Pritom su porasli gotovo svi sektorski indeksi, a najviše Crobexindustrija, za 4,5 posto. Jedino je pao Crobexnutris, za 1,2 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,5 milijuna eura, otprilike pola milijuna manje nego tjedan ranije.

„Na domaćem je tržištu prošloga tjedna vladalo pozitivno raspoloženje, premda nije bilo važnijih vijesti. Crobex je dosegnuo rekordnu razinu, a promet je bio manji u odnosu na tjedan prije. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je oko 710 tisuća eura. Pritom je s 10 izdanja ostvaren promet veći od 100 tisuća eura”, kaže Martina Barišić Dvoržak, analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći promet imala je prošloga tjedna dionica Spana, 1,04 milijuna eura, a cijena joj je skočila 7,8 posto, na novu rekordnu razinu od 69 eura.

Po likvidnosti je slijedila dionica Končara, kojom je ostvareno oko 330 tisuća eura prometa, pri čemu je poskupila 7,5 posto, na 157 eura.

Znatan promet ostvaren je i dionicom HPB-a, 229 tisuća eura, a cijena joj je porasla 3,7 posto, na 170 eura, novu najvišu razinu još od početka listopada 2013. godine.

U fokusu investitora bila je i dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 214 tisuća eura prometa, a cijena joj se spustila 1,8 posto, na 53,4 eura.

Najveće dobitnice među likivdnijima bile su dionice Saponie, sa skokom cijene za 22,9 posto, na 110 eura, potom Luke Rijeka, za 10,1 posto, na 9,3 eura, te Luke Ploče, za 8,9 posto, na 147 eura.

S druge strane, među likvidnijima su najviše na gubitku bile dionice Auto Hrvatske, s padom cijene za 7,7 posto, na 155 eura, te Medike, za 6,8 posto, na 6.150 eura.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 58 dionica, pri čemu je cijena njih 32 porasla, 18 pala, a osam stagnirala.

„Ovaj bi tjedan na domaćoj burzi mogao biti mirniji jer je u ovom razdoblju ljetnih godišnjih odmora aktivnost investitora uobičajeno slabija”, kaže Martina Barišić Dvoržak.

Svjetske burze porasle

I na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 2,3 posto, dok je S&P 500 skočio 2,4, a Nasdaq indeks 3,3 posto.

„Na svjetskim je burzama vladalo pozitivno raspoloženje jer je niz podataka, među ostalim o potrošačkim i proizvođačkim cijenama, pokazao da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju. Stoga se ulagači nadaju da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamata. Ovoga će tjedna u fokusu ulagača, uz nove gospodarske podatke, biti kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija”, objašnjava Martina Barišić Dvoržak.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE porastao je 2,45 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 3,2, a pariški CAC 3,7 posto.

„Rast Wall Streeta podržao je dobro raspoloženje i na europskim burzama, premda je zapisnik s posljednje sjednice Europske središnje banke pokazao da se u eurozoni zbog visoke inflacije može očekivati daljnje povećanje kamata”, kaže Martina Barišić Dvoržak.