ZSE

Očekuje se mirno trgovanje na burzi, stagnacija Crobexa na visokim razinama

13.01.2022 u 10:37

Bionic
Reading

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje slično trgovanje kao i prethodnih dana, uz skroman promet, dok se Crobex indeks kreće na najvišim razinama u gotovo pet godina, a Crobex10 na rekordnoj razini

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 14. dan zaredom, za 0,33 posto, na 2.157 bodova, novu najvišu razinu od ožujka 2017. godine. Crobex10 porastao je, pak, na 1.305 bodova, što je njegova najviša razina od uvođenja 2009. godine.

Među sektorskim indeksima, najviše je ojačao industrijski, za 0,9 posto, dok je jedino pao turistički, za 0,75 posto.

Redovni promet dionicama bio je 5,5 milijuna kuna, što je 1,5 milijuna manje nego dan ranije.

"Na Zagrebačkoj je burzi jučer nastavljen pozitivan trend kretanja glavnih indeksa, pri čemu Crobex raste već dva tjedna. Crobex10 ojačao je na 1.305,79 bodova, što predstavlja njegovu najvišu razinu. Unatoč rastu indeksa, dionički promet je ostao skroman", kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Niti jednim izdanjem jučer nije ostvaren milijunski promet, a najbliža tome bila je dionica Podravke, kojom je protrgovano 960 tisuća kuna. Cijena joj je pritom ojačala 0,61 posto, na 660 kuna.

Slijedila je dionica Arena Hospitality grupe, s prometom od 575 tisuća kuna i padom cijene za 1,96 posto, na 300 kuna. Promet iznad pola milijuna kuna ostvaren je još i dionicom Spana, pri čemu joj je cijena porasla 0,88 posto, na 230 kuna. Najveći rast cijene ostvarila je dionica Dalekovoda, za 31,11 posto, na 118 kuna.

Istodobno, među likivdnijima je najveća gubitnica bila dionica Petrokemije, čija je cijena oslabila 6,71 posto, na 30,6 kuna.

Zagrebačka burza Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 39 dionica, pri čemu je cijena njih 20 porasla, 11 pala, a osam stagnirala.

"Na europskim tržištima je jučer također prevladavao pozitivan sentiment, dok su se iščekivale objave važnih podataka iz SAD-a", kaže Jozo Leko.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,81 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,43, a pariški CAC 0,75 posto.

I na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom. Dow Jones ojačao je 0,11 posto, dok je S&P 500 porastao 0,28, a Nasdaq indeks 0,23 posto.

"Jučer je objavljeno da je godišnja stopa inflacije u SAD-u dosegnula 7 posto, najviše u skoro 40 godina. Istodobno, indeks potrošačkih cijena za prosinac je iznosio 0,5 posto. Premda brojke oslikavaju značajan inflatorni pritisak, to je u potpunosti u skladu s očekivanjima analitičara. Također, najave Feda, koje idu u smjeru zaoštravanja monetarne politike, odnosno podizanja kamatnih stopa i smanjenju otkupa obveznica, se čine opravdanima, pa se ulagači nadaju da po tom pitanju ne bi trebalo biti neugodnih iznenađenja. Iako je inflacija i dalje u fokusu ulagača, američki dionički indeksi jučerašnje trgovanje zaključili su blagim rastom vrijednosti u očekivanju početka objave poslovnih izvješća za prethodni kvartal", objašnjava Jozo Leko.