IMA POTPORU HNS-A

O Kovačevu odluka danas, Šibenčani tuže HBOR

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave šibenske NCP grupe Roko Vuletić potvrdio je Poslovnom dnevniku da su njihovi norveški partneri osigurali financiranje, nakon odbijenice HBOR-a, a posao će realizirati NCP, koji domaćoj razvojnoj banci najavljuje i sudski epilog slučaja.

Priča s HBOR-ovom odbijenicom za kredit zakomplicirala se početkom prosinca, kada se tvrtka CroNoMar, inače šibenska posrednička tvrtka koju je osnovala agencija norveške vlade SIVA-Tech AS, javila za kredit od 10 milijuna kuna u HBOR. Pojašnjeno im je da za kredit kroz izvozni program ne mogu pratiti posredničke tvrtke, te su ponudili da ih se prati preko hrvatskog proizvođača koji će obaviti taj posao. CroNoMar godinama surađuje s NCP-om, no tu je tvrtku HBOR ocijenio prerizičnom i odbio kreditiranje, piše Poslovni dnevnik.

Ne samo to, HBOR je pismom Norvežanima sugerirao da angažiraju drugog brodograditelja 'jer je NCP grupa u teškoćama i pred stečajem'. No, radi se o teškoj pogrešci HBOR-a, jer je u blokadi više od 400 dana NCP Remontno brodogradilište, dok grupa po posljednjim dostupnim podacima pozitivno posluje.

O slučaju kredita NCP-u danas će neplanirano raspravljati i članovi Nadzornog odbora HBOR-a. Ministar poduzetništva Gordan Maras javno je osudio postupak HBOR-a. Njegov kolega ministar Slavko Linić koji je prethodno štitio Kovačeva, znakovito je ovaj puta izjavio je da je posao Vlade kroz kredite HBOR-a pomagati tvrtke u teškoćama. Iz HNS-ovih redova zasad ne vide dovoljno razloga za smjenu Kovačeva.