INDEKS RAZVIJENOSTI

Novim Tolušićevim indeksom lakše do europskog novca

05.10.2016 u 14:28

Bionic
Reading

Novi indeks razvijenosti koji bi se trebao početi primjenjivati početkom 2017. godine, uz ekonomske će kriterije uvrštavati i demografske pa bi 50-ak novih jedinica moglo ući u potpomognuta područja i lakše dolaziti do novca iz EU-ovih fondova, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

'Novi indeks razvijenosti prvi će put osim ekonomskih obuhvaćati demografske kriterije budući da su oni vrlo bitni zbog odljeva stanovništva, starosne dobi i slično. S prijedlogom novog indeksa koji bi se trebao primjenjivati od 1. siječnja iduće godine, dobit ćemo 50-ak novih jedinica lokalne regionalne samouprave koje će biti obuhvaćene tim indeksom i promijeniti stupanj razvijenosti prelazeći iz druge u prvu kategoriju ili iz treće u drugu', kazao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić

Indeks razvijenosti pokazatelj je razvijenosti lokalnih i regionalnih samouprava (stupanj obrazovanja, stopa nezaposlenosti, prihodi lokalnih i regionalnih jedinica, kretanje stanovništva i dohodak po stanovniku), a vrlo je bitan, jer se njime potiče razvoj manje razvijenih područja, a na nj se vežu i natječaji za novac iz EU-ovih fondova, naglasio je Tolušić.

Smatra da je dosadašnji indeks pokazao niz manjkavosti, na štetu dobrog dijela jedinica lokalne i regionalne samouprave. Sada će se, kako je rekao, napokon znati tko je razvijen, a tko ne te da će se na temelju toga definirati priprema natječaja za fondove EU-a.

'Nije poanta EU-ovih fondova razvijati isključivo Zagreb, već je njihov primarni cilj razvijati nerazvijena područja', ističe Tolušić.

Na izradi indeksa Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a surađivalo je s Centrom za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

'Nakon pet godina praćenja indeksa vrijednosti i promjena razvijenosti pojedinih područja u Hrvatskoj, ali i sve češće primjedbe s terena zbog nedostatka metodologije izračuna indeksa, donesena je odluka o evaluaciji i izmjeni postojećeg modela za izračun indeksa razvijenosti koju pripremamo za proljeće 2017.', naglasila je Marija Vučković, pomoćnica ministra.

RTL Autor: RTL


Video: Patrik Macek / PIXSELL

Novim informacijskim sustavom prikazat će se više pokazatelja, ali i grafička i kartografska konfiguracija na lokalnoj i regionalnoj razini radi poboljšanja izračuna indeksa vrijednosti. Primjerice, dosadašnja stopa obrazovanja koja se mjerila udjelom onih sa srednjom stručnom spremom u dobi od 16 do 65 godina sada će se mjeriti udjelom visokoobrazovanih u dobi od 20 do 65 godina, jer je riječ o boljem razvojnom pokazatelju.

Nadalje, umjesto dosadašnjeg jednostranog, ekonomskog pokazatelja, uvodi se dvojni indeks. Ekonomski će obuhvaćati stopu nezaposlenosti, dohodak po stanovniku i izvorni proračunski prihod, a demografski stopu obrazovanja, indeks starosti i gustoću stanovništva.

Indeks bi se trebao ažurirati svake tri godine, umjesto dosadašnjih pet, a Tolušić je najavio da njegovo ministarstvo radi i na indeksu siromaštva

'Trenutno radimo na još jednom projektu, indeksu deprivacije. Riječ je o pilot-projektu u sklopu kojeg će se unutar šest ratom pogođenih i osiromašenih područja (Petrinja, Vukovar, Darda, Knin, Beli Manastir i Benkovac) provesti mali operativni programi za poboljšanje indeksa razvijenosti, u što će se uložiti 120 milijuna kuna', rekao je ministar Tolušić.