upozorenje pa otkaz

Novi skandal u Volkswagenu: Evo zašto je odletio jedan od top menadžera

24.01.2022 u 10:19

Bionic
Reading

Jedan od članova višeg menadžmenta Volkswagena otpušten je tjednima nakon što je alarmirao kompaniju zbog navodnih ranjivosti u cyber sigurnosti u sektoru plaćanja proizvođača automobila

Taj će segment kompanije, inače, uskoro prijeći u ruke JPMorgana.

Menadžer je u rujnu 2021. upozorio šefove zabrinut da je VW-ov sustav 'otvoren za prijevaru' nakon pokušaja kibernetičkog napada te je ustvrdio da bi 2,6 milijuna dolara na računima tvrtke moglo biti ukradeno, prema dokumentima koje je dobio na uvid Financial Times.

Ovaj menadžer, koji je također rekao nadređenima da bi se VW mogao suočiti s regulatornim mjerama ako se ranjivosti ne riješe, otpušten je u listopadu.

VW je priopćio da su se pružene informacije pokazale 'irelevantnima' i da je 'zaposlenik otpušten zbog temeljnih razlika u načinu na koji se obavlja posao'.

Budući da je 2015. ustanovljeno da je manipulirao testovima emisija za dizelske motore koji su ugrađeni u 11 milijuna automobila, Volkswagen je naglasio da se njegova interna kultura reformira kako bi se osiguralo da zaposlenici koji su zabrinuti mogu istupiti bez straha od odmazde.

Tvrtka je imenovala člana uprave koji je isključivo bio odgovoran za integritet i pravne poslove te uspostavila program Together4Integrity, osmišljen tako da osigura prijavu nezakonitih radnji.

Jedan od navedenih ciljeva sheme je poticanje 'okruženja za istupanje', u kojem će VW 'poticati, štititi i cijeniti prijavljivanje zabrinutosti i sumnje na zlouporabe'. Praksa pokazuje da tome ipak nije tako.