PROJEKTI

Nova prilika za Kupare, evo što je Vlada odlučila

23.12.2021 u 14:49

Bionic
Reading

Projekt Kupari već godinama čeka na ostvarenje, a današnja informacija sa sjednice Vlade možda ulijeva nadu da je realizacija projekta napokon nešto bliže.

Vlada je u četvrtak izmijenila i odluku o pokretanju postupka za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I. u općini Župa dubrovačka prihvativši novi sastav povjerenstva za taj projekt zbog prestanka mandata bivšim dužnosnicima u tom povjerenstvu.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat objasnio je da se mijenja odluka Vlade iz 2018. o sastavu povjerenstva za praćenje realizacije tog projekta zbog izmjena nadležnosti po zakonu o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave za obveze dotadašnjeg upravljanje državnom imovinom.

Tako se promijenilo i ministarstvo nadležno za tu imovinu, odnosno Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine preuzelo je poslove iz djelokruga poslova bivšeg Ministarstva državne imovine.

"Uz to, u međuvremenu su većini državnih dužnosnika-članovima tog povjerenstva prestale funkcije te sukladno tome potrebno je izmijeniti sastav povjerenstva. Tako se sada u njega imenuju ministri i državni tajnici nadležni za državnu imovinu, turizam i more, predstavnik ureda predsjednika vlade, te načelnik općine Župa dubrovačka", kazao je ministar Horvat.

Predsjednik tog povjerenstva postaje ministar nadležan za državnu imovinu.

Projekt Kupari po novom, od početka rujna 2021., zastupa investitor u taj budući hotelski resort tvrtka Kupari Luxury Hotels, što je novi naziv za tvrtku Avenue ulaganja, koja je na natječaju 'dobila' taj projekt, a ta je promjena rezultat strateškog povezivanja s grupacijom Hotel Properties Limited (HPL) iz Singapura, koja ulazi i u vlasničku strukturu s 50 posto kapitala.

Hotel Properties Limited je spomenutih 50 posto udjela u projektu platio 3,52 milijuna eura.

Podsjetimo, na investiciji u Kuparima počelo se raditi još u mandatu SDP-ova premijera Zorana Milanovića, ali se do danas, nažalost, nije daleko stiglo.

U Hrvatsku su ušli sa željom da dodatno diverzificiraju te prošire svoj hotelski portfelj, koji je zasad poglavito koncentriran na izvaneuropska tržišta.

HPL u Europi posluje u Ujedinjenom Kraljevstvu i u Italiji, dok je većina njihova poslovanja koncentrirana na destinacije kao što su Malezija, Tajland, Indonezija, Maldivi, Sejšeli, Sjedinjene Američke Države i matični Singapur.