ŠEF IFO INSTITUTA

'Njemačko je gospodarstvo čvrsta stijena koja odolijeva buri i oluji'

25.08.2015 u 13:30

Bionic
Reading

Njemački gospodarski rast blago je ubrzao u drugom tromjesečju zahvaljujući izvozu a javne financije iskazale su u prvoj polovini godine solidan višak, pokazali su u utorak objavljeni službeni podaci.

Njemački je BDP u razdoblju od travnja do lipnja porastao 0,4 posto u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca kada je uvećan 0,3 posto, potvrdio je statistički ured Destatis prvu procjenu, objavljenu početkom mjeseca.

"Pozitivni implusi dolazili su ponajprije od izvoza", utvrdili su statističari.

Izvoz je na tromjesečnoj razini porastao 2,2 posto a uvoz 0,8 posto, čime je udio trgovinskog viška u BDP-u dosegnuo 0,7 postotnog boda, izračunali su u statističkom uredu.

To je ujedno bio i najveći motor rasta u drugom tromjesečju, konstatirali su u Destatisu.

Na strani domaće potražnje signali su bili mješoviti, uz marginalni rast potrošnje kućanstava, za 0,2 posto, te javnog sektora, za 0,3 posto. Ulaganja u fiksnu imovinu smanjena su pak za 0,4 posto.

"Ukupno gledano, domaća je potražnja blago smanjena u drugom tromjesečju, snizivši ukupno stopu rasta za 0,3 postotnog boda", utvrdili su u Destatisu.

Odvojeno je izvješće statističkog ureda pokazalo solidan proračunski višak u prvoj polovini godine, u ukupnom iznosu 21,1 milijardu eura, uključujući saveznu i lokalnu državu i fondove socijalne sigurnosti.

To odgovara 1,4 posto BDP-a, navodi se u izvješću.

Njemačke javne financije "ponovo su profitirale od povoljne situacije na području zapošljavanja i od pozitivnog rasta, te umjerene potrošnje", ističe se.

Iz Destatisa ipak upozoravaju da iz podataka za prvih šest mjeseci ne bi trebalo izvoditi zaključke za cijelu godinu, budući da se višak u drugoj polovini godine obično smanjuje.

Solidnost najvećeg europskog gospodarstva potvrđuje i danas objavljen pokazatelj očekivanja njemačkih institucionalnih ulagača, koji je u kolovozu blago porastao, unatoč aktualnim previranjima na financijskim tržištima. Indeks koji izrađuje institut Ifo porastao je u tekućem mjesecu na 108,3 boda, sa 108 bodova u srpnju.

"Njemačko je gospodarstvo čvrsta stijena koja odolijeva buri i oluji", konstatira čelnik Ifoa Hans-Werner Sinn.