zbog inflacije

Njemački proračun završio u deficitu. Manjak? 42 milijarde eura

25.08.2023 u 12:41

Bionic
Reading

Milijarde državne pomoći kojom je njemačka vlada pomogla građanima da se lakše nose s energetskom krizom gurnule su njemački državni proračun u prvoj polovini ove godine u duboki minus.

Prema preliminarnim podacima statističkog ureda Destatisa, iz državne blagajne u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci potrošeno 42,1 milijardu eura više nego što se u nju slilo prihoda.

Deficit savezne, državne i lokalne vlade te socijalnog osiguranja, mjeren udjelom u bruto domaćem proizvodu (BDP), tako je iznosio 2,1 posto.

Veći od ovoga deficit u proračunu Njemačka je u prvom polugodištu zabilježila 2021. godine, kada je bio dosegnuo 4,3 posto.

Nakon teške zime, najveće europsko gospodarstvo nije uspjelo postići priželjkivani zamah u proljeće.Bruto domaći proizvod stagnirao je u drugom tromjesečju u usporedbi s prethodna tri mjeseca, objavio je Destatis, potvrdivši preliminarne brojke.

Tijekom zime, njemačko gospodarstvo smanjilo se dva kvartala zaredom i skliznulo u takozvanu tehničku recesiju.

"Nakon blagog pada u prethodna dva tromjesečja, njemačko gospodarstvo na proljeće se stabiliziralo", rekla je čelnica Destatisa Ruth Brand.