stagnacija stigla

Njemačka za dlaku izbjegla recesiju. Zbog loših rezultata počeli su kočiti cijelu Europu

28.04.2023 u 20:43

Bionic
Reading

Iako su ekonomski stručnjaci predviđali rast njemačkog gospodarstva u prvom kvartalu ove godine, on se nije dogodio. Nijemcu su jedva uspjeli izbjeći zimsku recesiju, proizvodnja stagnira i gospodarstvo nije napredovalo

U prva tri mjeseca ove godine njemački BDP je ostao na razini prethodnog kvartala, iako su ekonomisti očekivali rast od 0,2 posto nakon minusa od 0,5 posto u prethodnom kvartalu. Njemačko gospodarstvo je za dlaku izbjeglo tehničku recesiju tijekom zime – to bi podrazumijevalo pad gospodarske proizvodnje dva kvartala zaredom.

Kako piše Tagesschau, Njemačka nije uspjela ostvariti bolji rezultat jer su prije svega potrošači bili neraspoloženi za kupovinu. Visok stopa inflacije smanjila je kupovno raspoloženje, a ujedno se smanjila i državna potrošnja. Pozitivni impulsi su pak zabilježeni kod investicija i izvoza.

Ipak, prema ifo indeksu, drugo tromjesečje trebalo bi biti nešto bolje i ulijeva nadu da će se gospodarstvo donekle oporaviti. I Njemački institut za ekonomska istraživanja također predviđa da će gospodarstvo dobiti zamah u tekućem kvartalu zbog rasta proizvodnje, no kako kažu, nije vrijeme ni za kakvu euforiju.

Ipak u drugoj polovici godine moglo bi se dogoditi svašta. Mnoge tvrtke već su obradile narudžbe s kojima su bile u zaostatku zbog pandemije. Snažna povećanja kamata ECB-a vjerojatno će isto utjecati na gospodarstvo, a mnogi smatraju da bi se upravo zbog toga mogle smanjiti investicije i izgradnja nekretnina. Povećanje kamatnih stopa je dosad u Njemačkoj uvijek bilo popraćeno recesijom, pa su stručnjaci koji očekuju o ovakvim okolnostima klasični rast zapravo dosta optimistični.

  • +8
Štrajk na njemačkim željeznicama Izvor: EPA / Autor: Filip Singer

I dok je njemačko gospodarstvo stagniralo, na europsko je blago poraslo – 0,1 posto na razini eurozone, a 0,3 posto u cijelom EU-u. Stručnjaci su očekivali veći rast, a Njemačka kao najveće gospodarstvo trenutačno najviše usporava Europu.

Najveći rast je pak zabilježen u Portugalu (1,6 posto), dok su u minusu Irska (- 2,7 posto) i Austrija (0,3 posto).