donedavno otpuštali

Njemačka banka traži 20.000 novih radnika: Daje bonus dobrodošlice i do 3000 eura

18.12.2023 u 22:32

Bionic
Reading

Posljednjih godina njemački Commerzbank ukinuo je više radnih mjesta, no ova grupacija sada treba 20.000 novih radnika. Za stupanje u radni odnos nudi do 3000 eura

Nakon godina restrukturiranja, uključujući ukidanje tisuća radnih mjesta, Commerzbank u Njemačkoj sada zapošljava nove radnike. Kako piše Fenix Magazin, do 2034. banka će vjerojatno trebati 'nešto manje od 20.000 novih radnika', rekla je direktorica ljudskih resursa za njemačke medije. 'U idućih deset godina, mnogi baby boomeri koji rade u našoj banci će otići u mirovinu. Tome se dodaje prirodna fluktuacija, koja će se povećavati', dodala je.

'Bit će vrlo teško pronaći dovoljno osoblja na trenutnom tržištu rada', rekli su iz Commerzbanka. U istočnoj Europi banke sada isplaćuju bonuse za nove radnike koji iznose između 1000 i 3000 eura. U Njemačkoj bonus za svakog novog radnika iznosi 1500 eura.

'Kako ne bismo smanjivali poslovanje, svake godine moramo zaposliti oko 2000 novih zaposlenika – otprilike polovicu njih u Njemačkoj, a drugu polovicu na lokacijama u inozemstvu kao što su Lodz, Prag, Sofija i Kuala Lumpur. To je jedini način na koji možemo održati planirani broj radnih mjesta s punim radnim vremenom, koji ostaje konstantan na oko 36.000 u cijeloj grupaciji', rekli su iz banke.

Od preuzimanja posrnule Dresdner banke usred financijske krize 2008., Commerzbank je primarno usmjeren na mjere štednje i otpuštanje osoblja. Nedugo nakon što se pridružio Commerzbanku, glavni izvršni direktor Manfred Knof, koji je na dužnosti od početka 2021., najavio je smanjenje za 10.000 stalnih radnih mjesta diljem svijeta.

Sada se, kako kažu, kreću u potpuno drugom smjeru. te moraju privući puno ljudi koji su na tržištu rada – i to velikom brzinom.