SVE POD KRINKOM

Ništa od sankcija: Kina u Rusiju šalje ogromne količine opreme nužne za ratovanje

24.07.2023 u 17:57

Bionic
Reading

Rat u Ukrajini traje već godinu i pol, a tijekom tog su razdoblja, osim u dvije zaraćene države, oči uperene u Kinu, ruskog saveznika koji je od početka invazije odlučio biti neutralan te izbjeći njezinu osudu. Naprotiv, čini se da je njihova suradnja intenzivirana, pa i kad je riječ o proizvodnji i slanju kineske vojne opreme za oružane snage u Rusiji

Svjedoči o tome nedavno objavljena fotografija na internetskim stranicama kineske tvrtke Shanghai H Win, proizvođača vojne zaštitne opreme, na kojoj visoki bijeli muškarac razgledava pancirke u tvornici. U objavi tvrtke bilo je navedeno da je kupac testirao kvalitetu prsluka i odmah potvrdio kupnju.

Identitet kupca nije poznat, no velika je vjerojatnost da je riječ o – Rusu. Prema carinskim podacima koje je Politico dobio na uvid, ruski kupci prijavili su narudžbe za stotine tisuća pancirnih prsluka i kaciga koje proizvodi Shanghai H Win. Artikli navedeni u dokumentima odgovaraju onima u online katalogu tvrtke.

To pokazuje da se Kina, unatoč pozivima na mir, gura sve do crvene linije u isporuci (nesmrtonosne) vojne opreme Rusiji, imajući tako značajan materijalni utjecaj na rat predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine. Zaštitna oprema bila bi dovoljna za opremanje ljudstva koje je Rusija mobilizirala od početka invazije. Tu su i dronovi za usmjeravanje topničke vatre ili bacanje granata, kao i termalni optički ciljnici za gađanje neprijatelja noću.

Sve se to događa dok Zapad nastoji ugroziti Putinov ratni stroj sankcijama, i to ne samo na razini Europe, iako se uporno izbjegava sukob s gospodarskom silom poput Kine. Peking pak Rusiji, čini se, prodaje takozvane tehnologije dvostruke namjene, koja može imati i civilnu i vojnu namjenu, što potvrđuju carinski podaci. A to je rezultiralo padom kineskog izvoza u Ukrajinu, nekada također velikog kupca.

Rusija je, naime, ove godine iz Kine uvezla dronove vrijedne više od 100 milijuna dolara, 30 puta više od Ukrajine. A kineski izvoz keramike, komponente koja se koristi u pancirima, u Rusiju povećan je za 69 posto, na više od 225 milijuna dolara, dok je za 61 posto pao izvoz u Ukrajinu - na samo pet milijuna dolara. Pokazuju to podaci kineske i ukrajinske carine.

  • +2
Rat u Ukrajini 28. ožujka 2023. Izvor: EPA / Autor: Donetsk Regional Military Administration HANDOUT

'Vrlo je jasno to da Kina, usprkos svim svojim tvrdnjama da je neutralan akter, zapravo podržava ruske pozicije u ovom ratu', rekla je Helena Legarda, vodeća analitičarka specijalizirana za kinesku obranu i vanjsku politiku u Institutu za kineske studije Mercator, berlinskom think tanku.

Kad bi Kina prešla crvenu liniju i prodala oružje ili vojnu opremu Rusiji, Legarda bi očekivala da EU provede sekundarne sankcije usmjerene na one koji su omogućili Putinov agresorski rat. No, dodala je, malo je vjerojatno da će oprema poput pancirnih prsluka, termalnih slika, pa čak i komercijalnih bespilotnih letjelica, koje se mogu koristiti u ofenzivnim operacijama na prvoj liniji, izazvati bilo kakav odgovor.

Shanghai H Win, kao i druge kineske tvrtke koje proizvode opremu za dvostruku namjenu, doživio je porast poslovanja od ruske invazije na Ukrajinu, pa s njima kontaktiraju mnoge trgovačke tvrtke. Isprva je predstavnik tvrtke rekao da Shanghai H Winu nije dopušten izvoz izravno u Rusiju, osim ako kineska vojska ne izda potvrdu i može pružiti dokaz o krajnjem kupcu. Ipak, kada su ga upitali tko je čovjek s fotografija koji je kupovao pancirke i odakle je, zanijekao je da je on uopće kupac, iako je to navedeno na njihovoj web stranici.

'On je klijent našeg kupca. Ne možemo ga izravno pitati odakle je. Ali pretpostavljam da je možda iz Europe. Možda iz Ukrajine, možda iz Poljske, čak možda iz Rusije. Nisam siguran', rekao je prodajni predstavnik. Ubrzo nakon tog poziva Shanghai H Win je sa svoje web stranice uklonio objavu koja prikazuje spomenutog tajnog kupca.

  • +39
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Aleksandr Gusev / Zuma Press

Tko su kupci?

Dakle, tko su zapravo ti kupci? Dokazi o uvoznicima, dobavljačima i opisima proizvoda mogu se pronaći u registru izjava o sukladnosti. No za to treba imati pristup ruskom internetu i biti upoznat s međunarodnim carinskim klasifikacijama. Politico je već ranije pronašao dokaze da su snajperski meci proizvedeni u Sjedinjenim Državama dospjeli u Rusiju, u kojoj su bili dostupni na crnom tržištu.

Izjave o sukladnosti omogućuju krajnjem kupcu potvrdu da su proizvodi originalni te tako i uvoz robe bez izričitog pristanka proizvođača. Ako se robom trguje preko posrednika, proizvođač možda nije ni svjestan toga da njegova roba ide u Rusiju. No u registru je dalje lako pronaći krajnje kupce kineskih proizvoda.

Jedan od njih je Silva, tvrtka sa sjedištem u udaljenoj istočnosibirskoj regiji Burjatiji. U siječnju ove godine iz nje su objavljeni detalji o narudžbama 100.000 pancirnih prsluka i 100.000 kaciga. Proizvođač? Shanghai H Win.

Takvi uvoznici često nose obilježja tvrtki 'jednog dana', kako su u Rusiji poznate fiktivne tvrtke, one što su ih osnovali akteri koji žele prikriti svoje poslove. Obično su nove, navedene su s nepoznatim adresama i imaju malo osoblja ili imovine, a njihova financijska izvješća često ne prikazuju razine prometa koje bi implicirale prijave.

Prema javnoj evidenciji, Silva je registrirana tek u rujnu lani. Zabilježila je nulte prihode za 2022., a pretraga njezine adrese u Ulan-Udeu, glavnom gradu Burjatije, preko Google Street Viewa vodi posjetitelje do trošne stambene zgrade koja ne djeluje kao sjedište tvrtke.

  • +20
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Još jedna ruska tvrtka, pod nazivom Rika, prijavila je manju isporuku prsluka iz Shanghai H Wina u ožujku. Prije toga, u siječnju, Rika je prijavila pošiljku kaciga tvrtke Deekon Shanghai, koja dijeli adresu sa Shanghai H Winom, što znači, a i potvrđeno je, da je riječ o povezanim tvrtkama.

Osim zaštitne opreme, pretraga Rikinih deklaracija otkrila je uvoz termalne optičke opreme iz Kine. Carinski podaci pokazali su više od 220 isporuka termalnih uređaja (koriste toplinu tijela i objekata za njihovo uočavanje u noćnim uvjetima) te zaštitne opreme u vrijednosti od 11 milijuna dolara od izbijanja rata.

I ruska tvrtka Legittelekom, čija početna stranica otkriva da se radi o moskovskom špediteru, pojavljuje se kao kupac 100.000 komada pokrivala za glavu i 100.000 komada vanjske odjeće od tvrtke Deekon Shanghai, prema podnescima od prošlog 24. studenog.

Tu je i Pozitron, tvrtka sa sjedištem u Rostovu na Donu, južnom gradu koji su nakratko okupirali Wagnerovi plaćenici Jevgenija Prigožina u neuspješnoj pobuni prošlog mjeseca. Pozitron je kupio više od 60 milijuna dolara vrijednih 'airsoft kaciga', 'razne keramike' i drugih artikala od kineske tvrtke Beijing KRNataral u studenom i prosincu 2022., prema carinskim podacima koje je podijelio ImportGenius.

Ovi tokovi provjeravaju se pomoću Pozitronovih podataka od kraja listopada do prosinca 2022. te pokazuju ukupno 100.000 uvezenih kaciga. Izjave također otkrivaju da je Pozitron kupio niz dronova od kineske multinacionalne kompanije SZ DJI Technology prošlog prosinca.

  • +2
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Na prvi pogled opisi proizvoda u deklaracijama i carinskoj evidenciji čine se dovoljno bezopasnim. Primjerice za 'airsoft kacige' navodi se da su za korištenje u paintballu i da 'nisu za vojnu te ne za dvostruku uporabu'. Međutim stručnjaci za sankcije i obranu kažu da je uobičajena praksa takva da se roba dvostruke namjene pogrešno označava kao ona za civilne svrhe, a zapravo je namijenjena za bojno polje.

Pozitron je osnovan tek u ožujku 2021., a njegovi su prihodi eksplodirali s 31 milijun rubalja, odnosno s oko 400.000 dolara 2021., na 20 milijardi rubalja, gotovo 300 milijuna dolara u 2022. Generalni direktor Andrej Vitkovski rekao je da njegova tvrtka 'nikada nije uvozila dronove i slične proizvode' iz Kine.

'Glavne djelatnosti Pozitrona su kupnja i prodaja robe široke potrošnje, sportske opreme te tkanina proizvedenih u Ruskoj Federaciji i uvezenih iz Kine', istaknuo je Vitkovski, rekavši da su aktivnosti njegove tvrtke 'isključivo miroljubive prirode, u skladu sa svim pravilima i ograničenjima'.

Ruske tvrtke imaju dobar razlog za strah od zapadnih sankcija ako su upletene u trgovinu koja podupire ratne napore Kremlja. Nakon što je Politico u ožujku izvijestio da tvrtka pod nazivom Tekhkrim uvozi kinesko jurišno oružje i deklarira ga kao 'lovačke puške', sankcionirale su je Sjedinjene Države.