opasna vremena

Nijemci najavljuju rekordnu prodaju oružja, Britanci se već hvale rekordima, a Amerikancima nikad nije išlo bolje

13.10.2019 u 22:47

Bionic
Reading

Njemački izvoz oružja ove godine mogao bi doseći rekordne visine. Najbolji kupac su naši susjedi Mađari. Ali Nijemci nisu glavni krivci za gomilanje oružja u svijetu. Globalna industrija godišnje trži 100 milijardi dolara, a uz SAD, Europa u tome debelo prednjači. Francuska je od 2009. povećala izvoz konvencionalnog oružja za 261 posto, Njemačka za 125, u Italiji je povećan za 75, a u Britaniji za 30 posto! Pet najvećih izvoznika od 2014. do 2018. su SAD, Rusija, Francuska, Njemačka i Kina, a najveći uvoznici Saudijska Arabija, Indija, Egipat, Australija i Alžir

'Krajem prošlog mjeseca vlada je odobrila prodaju 6,35 milijardi eura vrijednog oružja, a do kraja godine mogli bismo srušiti rekord od 7,86 milijardi iz 2015.', priopćilo je prošlog ponedjeljka njemačko ministarstvo gospodarstva, očito zadovoljno 75-postotnim rastom prodaje u odnosu na 2018.

Mada odobrenje Saveznog vijeća sigurnosti za izvoz oružja na čelu s kancelarkom ne znači da se ono već nalazi u skladištima kupaca, za vladajuće je to gotova stvar, a za oporbu mjerilo upitne vladine politike koja podrazumijeva što veći izvoz usprkos strožim propisima i zabranama prodaje nekim zemljama.

Najbolji kupac? Naši susjedi Mađari. Viktor Orban odlučio je udvostručiti izdavanja za obranu pa je od Nijemaca naručio oružje u vrijednosti od 1,77 milijardi eura. Nijemci su zadovoljni, tim više što oružje ostaje u NATO-u, a novac u EU.

Vlada je također zadovoljna narudžbom iz Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali ne i oporba, prozivajući je zbog izdavanja dozvole za prodaju članicama koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, odgovorna za sukob u Jemenu. Nijemci to čine unatoč tome što su ugovorom iz 2018. između konzervativnog bloka CDU/CSU Angele Merkel i socijaldemokrata (SPD) odlučili zakočiti izvoz oružja u države koje su po ocjeni UN-a krivci za najveću humanitarnu katastrofu u svijetu.

Ali u svemu ima izuzetaka, pa pipa nije svima zatvorena. Kada je riječ o Egiptu, izuzetak je vrijedan 802 milijuna eura, a u slučaju Emirata 206 milijuna za prodaju generatora za sustav protuzračne obrane, uz opravdanje da su Emirati u međuvremenu raskinuli vezu sa Saudijskom Arabijom, pa su opet podobni za primanje njemačkog oružja. Uostalom, prema strateškom partnerstvu s Emiratima od 2004. godine, Nijemci ionako nikada nisu u potpunosti zaustavili izvoz u tu zemlju, podsjeća Deutschlandfunk.

Prema pisanju portala army-technology.com, oni su prošle godine u zemlje Azije i Oceanije, Europu i na Srednji istok uglavnom izvozili mornaričke platforme i oklopna vozila, patrolne brodove OPV-80, podmornice tipa 214, tenkove Leopard (MBT), dizelske motore MTU...

  • +10
Saudijsko oružje uglavnom je zapadnog porijekla Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

Velika Britanija također bilježi rekorde. Narudžbe su prošle godine s pet narasle na 14 milijardi funti, najviše od 1983., od čega se 80 posto odnosi na Saudijsku Arabiju, Emirate i Katar.

Dakako, Nijemci i Britanci nisu glavni krivci za sve veće gomilanje oružja u svijetu. Globalna industrija godišnje trži 100 milijardi dolara, kaže za BBC Pieter Wezeman, istraživač Štokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), a Europa u tome nije nimalo nevina. Francuska je od 2009. povećala izvoz glavnog konvencionalnog oružja za 261 posto, Njemačka za 125, u Italiji je povećan za 75, a u Ujedinjenom Kraljevstvu za 30 posto! Europa prodaje oružje, a onda se iznenadi kada joj na vrata pokucaju izbjeglice.

Među deset zemalja s najvećim izvozom u svijetu sedam je u Europi, od čega ih je pet u Europskoj uniji, računajući odlazeću Britaniju. Njemačka je na četvrtom mjestu, iza SAD-a, Rusije i Francuske, a ispred Španjolske, Južne Koreje, Kine, Britanije, Izraela i Italije. Štoviše Rusija, Francuska i Njemačka nalaze se među pet najvećih izvoznika u svijetu. Prema SIPRI-ju, Rusija je nešto podbacila, smanjivši prodaju za 17 posto, najviše zbog glavnih klijenata Indije i Venezuele, koja je, pogođena gospodarskom katastrofom i sankcijama, od 2009. kresala narudžbe za 96 posto. Zato je francuski izvoz samo prošle godine porastao za 43 posto.

  • +19
Rusija je nešto podbacila izvozom oružja, ponajviše zbog manjih narudžbi ključnih klijenata Indije i Venezuele Izvor: Reuters / Autor: MAXIM SHEMETOV

I dok Europa izvozi više, uvozi manje. Na Starom kontinentu kupovina je smanjena za 13 posto, dijelom kao posljedica ekonomske krize, ali unatoč tome nekoliko je zemalja podebljalo arsenal zbog 'rastuće napetosti' s Rusijom. Norveška je, primjerice, naručila zrakoplove protiv podmornica i četiri podmornice iz SAD-a i Njemačke. Bez obzira na opći zazor od agresivne Saudijske Arabije, ona je bila i ostala ključni klijent francuskoj, britanskoj, španjolskoj i švedskoj industriji oružja, pa su mnogi od njih glasno osuđivali saudijsku agresivnu politiku, a ispod stola trgovali sa Saudijcima. Štoviše, zbog prodaje oružja Saudijcima u Britaniji se vode pravne bitke jer su ministri tražili od Vrhovnog suda poništenje presude nižeg suda da je prodaja oružja Rijadu ilegalna.

'Saudijci ne bi mogli bez nas', komentira The Guardian 'pravu ulogu Britanije u ratu u Jemenu'. Istini za volju, Njemačka je tako među rijetkima svojedobno zaustavila izvoz u Saudijsku Arabiju zbog gnjusnog ubojstva saudijskog disidenta i novinara Džamala Hašodžija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Iako je žrtva bio kolumnist Washington Posta, Amerikancima nije padalo na pamet da Saudijcima uskrate nešto iz svog bogatog arsenala borbenih zrakoplova (čine više od polovice ukupnog izvoza), helikoptera, bespilotnih letjelica (UAV), protutenkovskih raketa, mornaričkih sustava i raketa, senzora, vođenih oružnih sustava, svega onoga što nude klijentima u 98 zemalja. Samo su prošle godine Saudijcima prodali oružja u vrijednosti od 3,35 milijardi dolara, a od 2008. Saudijska Arabija je nagomilala 13,72 milijarde dolara vrijednog američkog oružja. U nepunih deset godina priljev oružja na Bliski istok povećao se za 87 posto.

  • +5
Saudijci ne pitaju za cijenu oružja koje im je potrebno za vođenje rata u Jemenu Izvor: EPA / Autor: NAJEEB ALMAHBOOBI

Sjedinjene Države troše na vojsku i oružje više nego sve druge zemlje u svijetu zajedno, pa nije novost to da su i s 36 posto izvoza glavni igrači u industriji oružja. Samo je Lockheed Martin 2017. godine tržio 44,9 milijardi dolara! I u njih se povećao izvoz zadnjih pet godina, pa su samo prošle godine ubrali 10,5 milijardi dolara i sa saveznicima sklopili 55,6 milijardi dolara vrijednih ugovora o prodaji oružja, opreme, usluga i obuke.

A gdje ima oružja, ima i pucnjave. Turci sada tuku Kurde oružjem kupljenim prošle godine za 293 milijuna dolara od Amerikanaca, dojučerašnjih saveznika Kurda.

I dok britanski aktivisti optužuju vladu za hipokriziju u vanjskoj politici jer zagovara ljudska prava i demokraciju, a pod krinkom neutralnosti prodaje oružje represivnim režimima, njemački Zeleni optužuju svoju da joj je, također pod plaštem neutralnosti, zarada važnija od mira.

Neutralnost? To znači zarađivati na ratu koji vode drugi, rekao bi Čapek.