DAN PODUZETNIKA

'Nije istina da od porezne reforme korist imaju samo bogati'

22.05.2023 u 12:03

Bionic
Reading

U organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u Zagrebu se održava konferencija Dan poduzetnika. Prvi dio programa prošao je u uvodnim govorima predstavnika poslodavaca, sindikata i državne vlasti

Predsjednik HUP-a Mihael Furjan istaknuo je da je ponosan na 30 godina rada Udruge poslodavaca.

'Želimo konkurentnije poduzetnike u Hrvatskoj. Nas zanimaju tri stvari. Želimo rasterećenje gospodarstva, bolje radne odnose kako bismo zadržali talente i, treće, želimo bolje korištenje fondova EU-a. Prije godinu i pol nismo tražili manje poreze na dobit i dividendu, već manji porez na rad. Veći raspoloživi dohodak za naše djelatnike dovest će do veće potrošnje i većih poreznih prihoda. Želimo modernije radno zakonodavstvo jer želimo zadržati najkvalitetnije zaposlenike. Čuo sam kako se govori da od porezne reforme korist imaju samo bogataši. Zar su naši inženjeri i liječnici bogataši? Imati plaću od 2000 eura ne znači da ste bogat', rekao je Furjan.

Osvrnuo se i na kritike da poduzetnici trče samo za dobiti. Poručio je kako je zarada neophodna za kompanije kao što su to zrak i voda za čovjeka. Bez dobiti poslodavci ne mogu opstati, poručio je Furjan.

Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), istaknula je da na Dan poduzetnika slavimo 'inovativnost, hrabrost, sposobnost i odvažnost ljudi koji svakodnevno preuzimaju rizik kako bi svoju ideju pretočili u uspješan posao', a što je, dodala je Weber, ključno za dobrobit i gospodarstva i društva.

'Naš je cilj poticati poslodavce i stvarati prilike. Pružamo ruku partnerstva Vladi, čije su odluke ključne za život poduzetnika; suradnja trokuta koji čine Vlada, sindikati i poslodavci. Tvrtke ne mogu ostvariti pun potencijal bez uspješne Vlade i zadovoljnih zaposlenika. Svi imamo isti cilj – bogatu Hrvatsku zadovoljnih radnika i snažno gospodarstvo. Trebamo predlagati rješenja i postavljati teška pitanja, ali i provoditi strukturne reforme; moramo reformirati zdravstvo, obrazovanje, pravosuđe, mirovinski sustav te rasteretiti gospodarstvo.

Na tim ciljevima nastavljamo raditi kao udruga i predstavnici poduzetnika, nudeći konkretne prijedloge i rješenja. Jer naše tvrtke moraju biti profitabilne kako bi dalje ulagale i razvijale nova radna mjesta. Prosječna profitabilnost gospodarstva puno je manja od europskog prosjeka, što znači da naši konkurenti rastu brže od nas, čime se jaz povećava, a ne smanjuje. Moramo ostvarenu dobit poduzeća koristiti za povećanje produktivnosti i plaća, radnih mjesta te ulagati u istraživanje i razvoj. Poduzetnici su kralježnica hrvatskog gospodarstva', poručila je Weber.

  • +6
Dan poduzetnika Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, obratio se okupljenima putem videoporuke. Naglasio je da HUP i sindikati trebaju težiti istinskom socijalnom dijalogu. Upozorio je da brojni gospodarski sektori još nisu pokriveni kolektivnim ugovorima.

'Ako izuzmemo graditeljstvo i sektor turizma i usluga, manjak je granskih kolektivnih ugovora. Čeka nas dosta posla. Osim toga, imamo velik problem nedostatka radnika. Na dnu smo EU-a po visini prosječne bruto plaće. Najavljena porezna reforma djelomično će povećati neto plaće radnika, ali to neće biti dovoljno. Morat ćemo kroz kolektivne ugovore pronaći prostore kroz dobit poslodavca. Moramo učiniti sve da cijena rada bude veća. To je jedina garancija veće produktivnosti i garancija za brži razvoj Hrvatske', rekao je Novosel.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je da poduzetnici stvaraju novu i dodanu vrijednost kao ključ bogatijeg društva i većeg standarda življenja, čemu teži svaka država. Pritom je podsjetio da do uspješne poduzetničke priče treba puno hrabrosti, odricanja i preuzimanja rizika.

'Cijelo društvo i država imaju koristi od stvaranja nove vrijednosti. No na tom putu imamo i uspjehe i neuspjehe. Ako pogledate najjače poduzetnike u svijetu, vidjet ćete u njihovim biografijama da su imali barem jedan poduzetnički neuspjeh. No ni u takvim trenucima nisu odustajali. Svaki korak je škola. Stoga moramo poticati mlade da se usude okušati u vlastitim poduzetničkim pothvatima. Nema savršenog istraživanja tržišta ili ekonomskog alata koji garantira uspjeh. Stoga neuspjeh u poslu ne trebamo proglašavati katastrofom, već na to gledati kao na školu kako bismo sutra uspjeli. Takav pristup poduzetništvu moramo nastaviti graditi', poručio je Filipović.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prisjetio se kako je kao dječak iz obitelji službenika na poduzetnike gledao kao na muze i polubogove, a na obrtnike – mehaničare i keramičare – kao na bogove.

  • +8
Dan poduzetnika Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Ekonomija smo koja se udaljila od klasične proizvodnje. U utrci za veći profit mi smo i dalje na začelju. Zapad se razmazio i ne želi raditi ono što traži puno znoja, to je delegirano onima koji su spremni raditi. U toj akciji smo osuđeni na prosječnost i male profite. Ako se nešto ne promijeni, to će tako ostati', upozorio je Milanović.

Poručio je da se država mora braniti svim civilizacijskim sredstvima jer je ona najviša 'svrha sama po sebi'.

'Moramo to raditi gledajući svoje interese. Inače ćemo i dalje biti samo manje ili više uspješni korisnici fondova EU-a', istaknuo je Milanović te dodao da su Hrvatskoj nužne opsežne reforme.