potop na tržištu

Ošišani kao ovce: Neymar, Eminem, Madonna i ostali zbrajaju gubitke na promašenim ulaganjima u NFT-ove

24.10.2022 u 20:52

Bionic
Reading

Neymar da Silva Santos Júnior nevjerojatan je nogometaš, ali njegove vještine ulaganja možda nisu tako sjajne. Nogometna zvijezda trenutačno trpi gubitak od približno 700.000 dolara nakon što je kupio NFT-ove

Neymar je ušao u svijet nezamjenjivih tokena (NFT) u siječnju ove godine. U to je vrijeme zvijezda Paris Saint-Germaina izdvojila oko milijun dolara za kupnju dva NFT-a iz kolekcije Bored Ape Yacht Cluba (BAYC). Tada je ponosno stavio jednog od svojih majmuna kao profilnu sliku na svoj Twitter račun.

Neymarova dva Bored Apesa trenutno vrijede manje od 350.000 dolara. Neymarov drugi majmun sjedi u njegovom novčaniku i zove se EneJayVault.

Neymar nije jedini celeb s velikim minusom kada su u pritanju NFT-ovi. Čuveni reper Eminem također je pretrpio financijsku štetu zbog svojih NFT kupnji. U siječnju je kupio Bored Ape 9055 za 123,45 ethera što je iznosilo oko 462.000 dolara u to vrijeme.

Od tada je cijena tokena pala na 140.000 dolara. Ni akcije koje je pjevač poduzeo oko ekosustava BAYC nisu imale učinka. U lipnju je zajedno sa Snoop Doggom objavio glazbeni video u kojem dva repera oživljavaju svoje majmune.

Premda su obožavatelji inicijativu i video koji ima više od 56 milijuna pregleda na YouTubeu, cijene BAYC-a nastavile su padati. I tvrtka koja stoji iza kolekcije poduzela je nekoliko inicijativa za širenje ekosustava oko majmuna. No obujam prodaje kolekcije nastavlja padati.

Eminem Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Youtube

Osim Neymara i Eminema, gubitke na NTF-ovima zbrajaju drugi celebovi. Madonna je kupila majmuna s urokljivim očima, a potom je gledala kako joj investicija kopni iz dana u dan.

Još jedan glazbenik koji je nagomilao gubitke je DJ Steve Aoki. Aoki, osim što je kolekcionar, izdao je vlastite nezamjenjive žetone. U to je vrijeme slavodobitno rekao da je zaradio više novca od NFT-ova nego od svoje glazbe.

Aoki je uložio oko 350.000 dolara u kolekciju Doodles prije nekoliko mjeseci. Trenutačno, NFT-ovi u njegovom posjedu vrijede manje od 50.000 dolara, prema DappRadaru.

Najupečatljiviji slučaj koji uključuje slavnu osobu i njihove gubitke s NFT-ovima je slučaj Logana Paula. Poznati influencer i YouTuber kupio je Azuki NFT za 623.000 dolara. Njegova investicija trenutno vrijedi samo 10 dolara.