glodavci gube

New York je u borbi protiv štakora upotrijebio nemilosrdno oružje. Zasad djeluje

09.11.2023 u 22:15

Bionic
Reading

New York, jedan od najvećih gradova svijeta i najveće svjetsko financijsko čvorište, ima novu metodu u dugogodišnjem bespoštednom ratu protiv štakora. Dosad su oni lako odbijali napade ljudske vrste, no aktualna protuofenziva pokazuje da bi problem s glodavcima mogao dobiti rješenje

Nova metoda uključuje ubacivanje ugljičnog monoksida u štakorske jame, što brzo i bezbolno guši te životinje. 'Vrlo je brzo gotovo, metoda je učinkovita', rekao je deratizator Matt Deodato, vlasnik Urban Pest Managementa, za Business Insider.

Gušenjem plinom deratizatori su već eliminirali štakore u više od sto jama na Upper East Sideu te se upravo rade planovi za njihovu eliminaciju tom metodom u drugim dijelovima grada.

Jason Munshi-South, biolog na Sveučilištu Fordham koji proučava gradsku štakorsku populaciju, rekao je da će metoda ugljičnog monoksida ubiti one u ciljanim jamama, ali da je to 'ograničena strategija' koja će rezultirati 'ograničenom pobjedom'.

'Ako niste riješili osnovne probleme pristupa hrani, smeću i skloništima za gniježđenje štakora, oni će se vratiti', rekao je i dodao:

'Čak i ako ubijete štakore koji nastanjuju jame u parku ili blizu zgrade, za neko vrijeme štakori iz okolice će se doseliti ili, ako ima preživjelih, mogu se reproducirati i ponovno naseliti jamu.'

Biolog je rekao da su slične metode korištene i ranije, uključujući upotrebu suhog leda u parkovima na Manhattanu, u kojima su bile stotine štakorskih jama. Svakodnevnom i intenzivnom upotrebom suhog leda uspjeli su smanjiti broj jama na samo nekoliko njih.

Smeće na ulicama New Yorka Izvor: Profimedia / Autor: KENA BETANCUR / AFP / Profimedia

'No ako to prestanete raditi neko vrijeme i ne zasipate stalno jame suhim ledom, štakori se brzo vraćaju', tvrdi Munshi-South.

Metoda s ugljičnim monoksidom također se može koristiti samo na dobro prozračenim područjima kako bi se izbjeglo trovanje osobe koja je primjenjuje ili drugih ljudi, rekao je Munshi-South. Stoga se ne može se koristiti na štakorima koji žive u podzemnoj željeznici i kanalizaciji ili čak previše blizu zgrada.

Glavni je izazov, prema struci, prevelika dostupnost hrane za štakore, pa se predlaže i uvođenje posebnih kontejnera u koje bi tvrtke odlagale otpad umjesto da se on gomila na ulicama. Ali to je već naišlo na golem otpor građana jer se ne žele odreći svojih parkirnih mjesta, a već su se navikli na mirnu koegzistenciju sa štakorima.