azija napreduje

New York i Ženeva više nisu najskuplji gradovi za život: Stare metropole otpadaju s liste, a na vrhu je grad u kojem šalica kave košta 36 kuna

12.06.2022 u 20:57

Bionic
Reading

Hong Kong je drugu godinu zaredom najskuplji grad na svijetu za doseljenike. New York i Ženeva zauzeli su drugo i treće mjesto na toj ljestvici, a prema istraživanju ECA Internationala, rast cijena i jačanje valute prošle godine zadržali su azijski grad na vrhu ljestvice najskupljih gradova na svijetu

Drugo i treće mjesto zauzeli su New York i Ženeva, četvrto London, a peto mjesto Tokio. London i New York našli su se među prvih pet zbog visokih troškova najma. Tako je u Londonu cijena najma porasla za 20 posto, a u New Yorku za 12 posto, piše Fortune.

Hong Kong Izvor: Profimedia / Autor: Henglein and Steets / ImageSource

Unatoč značajnom rastu cijena najma, goriva i režija, Singapur se zadržao na 13. mjestu. Singapurski dolar je naime oslabio u odnosu na druge valute iz regije. Svi japanski gradovi pali su na ljestvici uslijed slabljenja jena, a s druge su se strane kineski gradovi, od kojih su Šangaj i Guangzhou zauzeli osmo i deveto mjesto, popeli na ljestvici zbog jačanja juana.

New York Izvor: Profimedia / Autor: fotog / Tetra Images

Šalica kave po cijeni od 5,21 dolar (oko 36 kuna), litra benzina za 3,04 dolara i kilogram rajčice po cijeni od 11,51 dolar samo su neki od primjera hongkonških cijena zbog kojih je taj grad došao na prvo mjesto ljestvice najskupljih.

Iako je Hong Kong manje bio pod utjecajem rasta globalne inflacije od ostalih gradova u svijetu, i dalje je najskuplji među njima.

Ženeva Izvor: Profimedia / Autor: - / Huber images

'Snaga hongkonškog dolara, koji je vezan za američki dolar, u protekloj godini omogućila mu je da zadrži svoju poziciju najskupljeg grada jer su druge valute oslabile', rekli su iz ECA-e. ECA International analizira cijene robe široke potrošnje u više od 490 gradova diljem svijeta, a podatke o troškovima najma uspoređuje između njih 410. Posljednje istraživanje obuhvatilo je 207 gradova u 120 država.

London Izvor: Profimedia / Autor: Henryk Sadura / Tetra Images

U svim gradovima cijene goriva porasle su u prosjeku za 37 posto u odnosu na godinu prije, a Beirut je zabilježio rast od 1128 posto. Među ostalim, u ECA Internationalu otkrivaju ove zanimljivosti:

  • Ankara, glavni grad Turske, najjeftiniji je grad za doseljenike nakon što je pao za pet mjesta, na 207. poziciju
  • zbog rata u Ukrajini cijene jestivog ulja porasle su u prosjeku 25 posto u svim gradovima na ljestvici
  • cijene goriva u Teheranu bile su najniže, a litra benzina koštala je samo 0,09 dolara.
Tokio Izvor: Profimedia / Autor: Christian Kober / robertharding

Ljestvica s 20 najskupljih gradova za doseljenike na svijetu (u zagradama plasman iz 2021. godine)

  1. Hong Kong (rangiranje 2021.: 1)
  2. New York, SAD (4)
  3. Ženeva, Švicarska (3)
  4. London, UK (5)
  5. Tokio, Japan (2)
  6. Tel Aviv, Izrael (7)
  7. Zürich, Švicarska (6)
  8. Šangaj, Kina (9)
  9. Guangzhou, Kina (10)
  10. Seul, Južna Koreja (8)
  11. San Francisco, SAD (15)
  12. Shenzhen, Kina (12)
  13. Singapur (13)
  14. Peking, Kina (16)
  15. Jeruzalem, Izrael (18)
  16. Bern, Švicarska (17)
  17. Yokohama, Japan (11)
  18. Kopenhagen, Danska (14)
  19. Oslo, Norveška (19)
  20. Taipei, Tajvan (21)