glumac i političar

Netflix ga skinuo, pa vratio na platformu. Gledaju ga u cijelom svijetu. Što mislite, koliko je Zelenski zaradio od svoje serije?

28.04.2022 u 07:13

Bionic
Reading

Prije nego što je 2019. postao ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski bio je prilično uspješan producent i komičar kojeg je proslavila serija 'Sluga naroda'. Iza nje stoji produkcijska kuća Kvartal 95, čiji je osnivač i vlasnik također Zelenski te čiji su zaposlenici osnovali stranku koja je danas na vlasti u ratom pogođenoj zemlji

Serija 'Sluga naroda' satiričan je sitcom što prati zgode i nezgode fiktivnog profesora povijesti kojeg glumi Zelenski i koji spletom okolnosti postaje kandidat za predsjednika te na kraju osvoji vlast u Ukrajini. Serija, koja je u originalu 2015. godine snimana i emitirana na ruskom jeziku, uskoro je postala stvarnost jer je Zelenski u travnju 2019. u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio Petra Porošenka.

Izvan granice Ukrajine 'Sluga naroda' nije postigao zapaženi uspjeh: prva od tri sezone emitirana je u Bjelorusiji dok je ruska privatna TV mreža TNT pustila pilot-epizodu iz koje je izrezala šalu na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače cijeli svijet pomno se upoznaje sa Zelenskim, a potražnja za njegovom serijom postaje globalna. Netflix, koji ju je imao u ponudi prije rata te ju je u jednom trenutku skinuo s menija, vratio ju je gledateljima 'na njihov zahtjev' 17. ožujka.

  • +9
Volodimir Zelenski u Buči Izvor: Profimedia / Autor: RONALDO SCHEMIDT / AFP / Profimedia

Prava na emitiranje serije prodana su i HBO-u u Brazilu, a emitira se ili se treba početi emitirati u Albaniji, Sloveniji, Finskoj, Kanadi, Njemačkoj, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Koliko će novca na račun prodaje televizijskih prava zgrnuti Zelenski? Niti on niti televizije s kojima je sklopio dogovor te podatke nisu i vjerojatno neće objaviti. Ipak, dade se nešto doznati i procijeniti.

Kako nam kaže insajder s tržišta, koji je u karijeri surađivao s najvećim svjetskim streaming platformama, tvrtka predsjednika Ukrajine po jednoj bi epizodi 'Sluge naroda' mogla zaraditi i 20.000 eura.

  • +10
Volodimir Zelenski Izvor: Profimedia / Autor: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

'To je vrlo oprezna i konzervativna procjena jer toliko, primjerice, Netflix plaća za jednu epizodu sitcoma kakav je 'Sluga naroda'. Minimum je dakle 20.000 eura, a u ovom slučaju taj iznos mogao bi biti i bitno viši. Morate znati da je 'Sluga naroda' već bio na Netflixu te je maknut s programa, a sada je vraćen, što se također dodatno plaća', kaže naš sugovornik.

Na Netflixu se trenutačno može gledati prva sezona serije s 23 epizode. Ako mu je svaka epizoda doista plaćena 20.000 eura, Kvartal 95 zaradio je 460.000 eura, tj. oko 3,5 milijuna kuna.

A koliko košta emitiranje na privatnim zemaljskim mrežama i nacionalnim televizijama? Sugovornik nam pojašnjava da se cijene formiraju ovisno o veličini tržišta. 'Ako imate malu zemlju poput Slovenije, jedna epizoda prodaje se po tisuću eura, ako je u pitanju golemo tržište poput Njemačke ili SAD-a, iznosi mogu biti i veći od onoga koliko plaća Netflix', objašnjava naš izvor.

Od ruske invazije spomenutu seriju preuzelo je 13 nacionalnih i privatnih televizija, od mikrotržišta poput albanskog i slovenskog do goleme američke mreže HITN, koja pokriva španjolsko govorno područje i ima više od 44 milijuna gledatelja.

Volodimir Zelenski - Sluga naroda Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ako je 'Sluga naroda' u prosjeku za 10.500 eura po epizodi prodan u 13 zemalja, Zelenski je na račun toga zaradio 3,2 milijuna eura ili oko 23,5 milijuna kuna, i to samo za prvu sezonu serije. Možda su u nekim zemljama otkupljene sve tri sezone, možda su otkupne cijene bile više od skromnih 10.500 eura, pa je zarada možda bila znatno veća, no ta će brojka vjerojatno zauvijek ostati obavijena velom tajne.

Inače, tvrtka Kvartal 95 nastala je 2003. na temeljima istoimene grupe komičara koju je još 1997. osnovao Zelenski. Nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima istaknuti pojedinci iz Kvartala 95 preuzeli su i razne javne funkcije, primjerice Ivan Bakanov, predsjednikov prijatelj iz djetinjstva i šef stranke Sluga naroda, postao je šef ukrajinske obavještajne službe SBU.