ACTAVIS U ŠAO U TOP 10

Nesuđeni vlasnik Plive u akviziciji od 66 milijardi dolara

18.03.2015 u 14:59

Bionic
Reading

Farmaceutska kompanija Actavis kupila je američkog proizvođača oftalmoloških, dermatoloških i kozmetičkih preparata, Allergan, za gotovo 66 mlrd USD, a tim spajanjem nastat će jedna od deset najvećih farmaceutskih kompanija na svijetu

Generalni direktor i predsjednik 'Actavisa', Brent Saunders, izjavio je da spajanjem dvije kompanije nastaje 'izuzetna globalna farmaceutska kompanija i predvodnik u novom industrijskom modelu - Growth Pharma'.

'Poslovanjem baziranim na franšizama svjetski priznatih brendova, vodećom globalnom proizvodnjom generičkih lijekova, naprednim sistemom razvoja i vrhunskim menadžmentom stvaramo temelje za dugoročni rast bez premca', rekao je Saunders, navodi se u priopćenju 'Actavisa'.

Kompanija će, dodao je, biti izgrađena na posvećenosti razvoju partnerskih odnosa sa medicinskom zajednicom, liječnicima, farmaceutima i pacijentima, kako bi im pružila inovativne tretmane i poboljšan pristup suvremenim terapijama širom svijeta.

Actavis je u posljednje četiri godine preuzeo niz kompanija. U svibnju 2011. je kompanija, koja je tada još poslovala kao Watson Pharmaceuticals, preuzela Specifer, grčkog proizvođača generičkih lijekova čime je ojačala prisutnost u Europi, plativši oko 400 milijuna eura. Nakon toga je u 2012. uslijedilo preuzimanje Ascenta koji je poslovao u Australiji i Jugoistočnoj Aziji za 302 milijuna eura te kasnije iste godine i švicarske Actavis grupe za 4,4 mlrd EUR nakon čega je kompanija preuzela Actavisov brend za svoje globalno poslovanje.

2013. godine je preuzet Warner Chilcott za 6,5 milijardi eura, dok su u 2014. dovršena preuzimanja Forest Laboratoiresa za 16,8 ilijardi eura i Silom Medicala za 72 milijuna eura. U listopadu je najavljeno i preuzimanje Durata Therapeuticsa za 504 milijuna eura, ali ono još nije dovršeno.