EKIPA FORUMA PORUČUJE

'Ne želimo izrabljivati novinare niti nam treba glavni urednik'

09.05.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Tjednik Forum, koji su pokrenuli bivši Večernjakovi novinari, poprilično je odudarao od ostalih Styrijinih izdanja, a kako je izdavaču bio preskup, nakon manje od godinu dana izlaženja odlučio ga je ugasiti. Nedavno je grupa Forumovih novinara preuzela od Večernjaka domenu Forum.tm i najavila novi nastavak ove novinarske priče - na internetu

Struka ga je zbog ozbiljnih i analitičkih tekstova smatrala najkvalitetnijim domaćim tjednikom, a fanovi su tepali kako je Forum 'isprika narodu zbog štete koje mu prouzrokuje tabloid istog izdavača'. U svojih jedanaest mjeseci izlaženja, Forum je otvarao neke bitne teme, kritizirao rad aktualnih ministara, zabilježio ljetovanje guvernera Vujčića i biznismena Tedeschija, a Todorića portretirao kao državnog prijatelja br. 1. Iako su im kritičari prigovarali radikalnu lijevu poziciju zbog koje nalikuju na 'pisanu verziju Petog dana', model radničkog dioničarstva koje im je nudio izdavač nažalost nije zaživio, pa je tjednik 'bez žutila i spina', koji su pokrenuli novinari Večernjaka nakon štrajka i sukoba s upravom oko kolektivnog ugovora, na kraju ugašen.

Izdavač portala Forum koji bi trebao startati za nekoliko tjedana je udruga Dom kulture, čiji je predsjednik Goran Borković, jedan od urednika bivšeg tjednika. Osnivači Doma kulture su glavna komentatorica Foruma Jasmina Popović, bivši glavni urednik Borna Keserović, prema izboru HND-a najbolji hrvatski istraživački novinar za 2012. godinu Sergej Županić te novinari Sandra Bartolović, Sanja Despot i Saša Vejnović

'U prvih par dana od najave pokretanja javili su nam se deseci kvalitetnih novinara, slobodnjaka, ali i veliki broj onih zaposlenih po redakcijama, koji nam se žele pridružiti, tako da ćemo za kolegije možda morati unajmiti nekakvu dvoranu. To nas veseli jer nam je ionako bila namjera izgraditi široku novinarsku mrežu', kaže Vejnović.

Preferirajući kolektivno upravljanje, koje na Zapadu funkcionira u kooperativnim zajednicama, a kod nas se često povezuje s 'nekad slavnim' radničkim samoupravljanjem, ni forumovci neće imati klasičnog šefa. 'Većina ljudi u našem malom kolektivu smatra da ćemo bolje funkcionirati bez glavnog urednika, odnosno ako sve ključne odluke bude donosio urednički kolegij. To jest novitet na domaćoj medijskoj sceni jer nema klasične hijerarhije, nego svi novinari jednakopravno sudjeluju u sadržaju portala', objašnjava Vejnović.

Kaže da će inzistirati na pravom novinarstvu, onom koje se polako gubi iz najutjecajnijih medija: 'Ne želimo podilaziti niskim strastima publike, već profesionalno raditi ovaj zapravo častan posao. Utjecaj na odabir tema neće imati ni oglašivači ni političari, već će za svaki tekst odgovarati potpisani novinar vlastitim imenom i prezimenom. Neće se moći objaviti ono što je ispod razine profesije. Daleko od toga da Forum.tm neće imati stav. Naprotiv, on će biti vrlo jasno izražen, ali će to biti stav uredništva, a ne nekog trgovačkog lanca, moćnog gradonačelnika ili provincijskog biznismena. Iako je to portal, 'klik' nam neće biti imperativ, pa tako čitatelje nećemo varati lažnim i bombastičnim opremama da otvore zapravo isprazan i imbecilan tekst.'

Na pitanje o financiranju Vejnović kaže da im je 'novinarstvo ispred svega, pa tako i ispred prihoda'. Ipak, s obzirom na to da su osnovani kao udruga, sigurno da je jedan od razloga i lakša mogućnost prijavljivanja u fondove.

'Forum.tm je neprofitni medij kojemu svrha neće biti zarada, već sadržaj koji objavljuje. Konkretno, ne želimo izrabljivati novinare i preko njihovih leđa ostvarivati profit, što je postao nacionalni sport, već sav prihod želimo potrošiti kako bismo objavljivali što bolji sadržaj, dakle vrhunske tekstove, analize, reportaže, intervjue... Čak i u Hrvatskoj postoji nekoliko potpora kojima se ovakvi mediji djelomično mogu financirati, no još su veće mogućnosti u Europskoj uniji', rekao je.