TUŠ U PROBLEMIMA

Najbogatiji Slovenac traži pomoć vlade?

06.09.2010 u 15:40

Bionic
Reading

Najbogatiji Slovenac Mirko Tuš je u problemima. Nakon što je u tamošnjim medijima početkom prošlog tjedna objavljeno kako je poslovna grupa Tuš Holding - kojom upravlja celjski gospodarstvenik, u prošloj godini imala gubitak od 29 milijuna eura, u petak se Tuš sastao sa slovenskom ministricom gospodarstva Darijom Radić. Problem je u tome što je Tuš Holding lani, osim gubitka, imao i 670 milijuna eura financijskih i poslovnih obveza

Iako u medijima nije objavljeno o čemu su Tuš i ministrica Radić razgovarali, slovenski poslovni dnevnik Finance piše kako holding nema problema s novčanim tokom već mu problem radi nedostatak svježih sredstava za daljnji razvoj na već kupljenim zemljištima, a kako problemi postoje i prema dobavljačima izgleda da je Tuš tražio pomoć od Vlade. To ujedno znači da će doći do zastoja širenja Tuš Holdinga.

Kako je već najavljena prodaja Tušmobila, ali i Engrotuša čini se da se najbogatiji Slovenac polako rješava gubitaša. Naime, za rujan je najavljena prodaja trećeg najvećeg mobilnog operatera Tušmobila za koji će, prema pisanju ljubljanskog Dela, dobiti najmanje 150 milijuna eura. Iako kupac još nije poznat mediji špekuliraju da se radi o Orangeu ili Tele2. Interes su iskazivali i neki drugi operateri, poput Deutsche telekoma, ali ih je 'otjerala' previsoka cijena.

Mišljenje analitičara je da će u slučaju da prodaja uspije Mirko Tuš napraviti jako dobar posao, jer je Tušmobil, koji ima tržišni udjel od osam posto, prema posljednjim poznatim podacima za 2009. imao gotovo 25 milijuna eura gubitaka. Godinu ranije je završio s 22 milijuna eura gubitaka. Zbog lošeg poslovanja Tuš Holding je lani morao s 21,6 milijuna eura dokapitalizirati svoju telekomunikacijsku kompaniju, a novac je indirektno osigurao Engrotuš.

Osim Tušmobila, mediji najavljuju i prodaju Engrotuša, jer je 'core business' Mirka Tuša maloprodaja, koja zbog ostalih članica holdinga počinje zaostajati za konkurencijom.

I mada je Engrotuš prošle godine smanjio svoj financijski dug za 30 milijuna eura, na 128 milijuna eura, za isti iznos su se povećale kratkoročne poslovne obveze, tj. dug prema dobavljačima. Krajem prošle godine Engrotuš je imao 151,8 milijuna eura kratkoročnih obveza, koje su za više od 100 milijuna eura nadmašile kratkoročna potraživanja. Inače, poslovnu je godinu 2009. Engrotuš je zaključio sa 725 milijuna eura prihoda i 4,4 milijuna eura čiste dobiti. Ove godine očekuje 847 milijuna eura prihoda i 15,3 milijuna eura dobiti, a Tuš Holding 947 milijuna eura prihoda i milijun eura dobiti.

Sam Mirko Tuš je godinama glasio za najbogatijeg Slovenca, a sada polako rasprodaje svoj imperij. Kako bi zadovoljio svoje investitore čak je doveo i novog predsjednika Uprave holdinga. Tako od početka ovog mjeseca kompaniju vodi Matjaž Zadravec dok će Tuš ostati u Upravi zadužen za strateški razvoj.

Najavljen je i snažniji razvoj brendova na strateškim tržištima: od domaćeg, preko BiH i Srbije, do Makedonije. Želi se povećati i sinergijski učinak svih članica Tuš Holdinga koji trenutno zapošljava 4.500 ljudi. Jednostavnije, stižu otkazi.