igra milijardi

Nagađa se o novoj velikoj akviziciji na tržištu videoigara, na meti je gigant Ubisoft

26.04.2022 u 15:15

Bionic
Reading

Nakon ranijih akvizicija velikih tehnoloških igrača, privatne investicijske tvrtke zainteresirane za francuskog proizvođača video igara

U posljednjih nekoliko mjeseci svjedočili smo nizu akvizicija vodećih tehnoloških tvrtki u brzorastućoj industriji videoigara – od Take-Two do Microsofta pa sve do Sonyja koji se bore za dominaciju na tržištu – a sada sve više privatnih investicijskih tvrtki fokus drži na Ubisoftu, jednom od najvećih proizvođača video igara na svijetu, izvijestio je u petak Bloomberg.

Premda je tvorac igre Assassin's Creed tek krenuo s pregovorima, bez zasad konkretnih odluka, među zainteresiranima se spominju velike privatne investicijske tvrtke Blackstone i KKR & Co.

Izvori bliski web portalu Kotaku, specijaliziranom za gaming scenu, vjeruju da je najizgledniji scenarij prodaja tvrtke uslijed pada cijena dionica, loših radnih uvjeta i nezadovoljnih zaposlenika, ali i zbog kašnjenja u proizvodnji.

Portal Kotaku navodi i da je Ubisoft posljednjih godina usko surađivao s nekoliko vanjskih konzultantskih tvrtki na reviziji svog poslovanja, što je bio znak potencijalne pripreme za prodaju.

Akvizicije u gaming industriji pod svjetla reflektora došle su početkom godine kada je vodeći izdavač igara za konzole Take-Two objavio da za 12,7 milijardi dolara kupuje tvrtku Zynga koja stoji iza poznate igre Farmville. Take Two se među entuzijastima proslavio franšizama poput Grand Theft Auto, Civilization, a prošle godine kupili su srpsku gaming tvrtku Nordeus.

Zatim je uslijedila rekordna akvizicija – Microsoft je objavio da za 68,7 milijardi dolara kupuje proizvođača video igara Activision Blizzard u čijem su studiju nastale poznate franšize poput Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, Candy Crush. S akvizicijama je Microsoft krenuo prošle godine kada je kupio američku tvrtku za videoigre ZeniMax Media, tvorca serijala The Elder Scrolls, a jedna od njegovih najuspješnih akvizicija bila je kupnja Minecrafta 2014. godine.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor Microsoftova rivala Sonyja. Japanski tehnološki div najavio je dva tjedna kasnije da za 3,6 milijardi dolara kupuje Bungie, kreatora Halo franšize čija je povijest vezana uz Microsoftov Xbox i koji, osim što i dalje unaprjeđuje svoj serijal Destiny, također razvijaju nove igre.

  • +4
Xbox One X Izvor: Promo fotografije / Autor: Microsoft

Zbroj akvizicija daje iznos od 85 milijardi dolara.

Ne treba zanemariti ni borbu za dominaciju u segmentu gaming metaverzuma oko kojeg velike tehnološke kompanije 'lome koplja'.

Nedavno je Epic Games, tvorac popularne video igre Fortnite, osigurao milijardu dolara od Sonyja i tvrtke Kirkbi, čime se vrijednost tvrtke procjenjuje na 31,5 milijardi dolara, što je tek početak 'borbe' za dominacijom u ovom tržišnu segmentu.