financijska stabilnost

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana za 2023. godinu

19.04.2024 u 15:22

Bionic
Reading

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura

Nadzorni odbor društva Petrol d.d., Ljubljana, na 51. sjednici je razmatrao i potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d., Ljubljana, za proteklu godinu. Grupa Petrol je i u 2023. godini poslovala u zahtjevnim okolnostima. Unatoč izazovima, održala je financijsku stabilnost i nastavila sa širenjem i diverzifikacijom svojih aktivnosti u skladu sa strateškim planom za razdoblje 2021.–2025.. Grupa je pokazala prilagodljivost i uspješnost poslovanja, čime su postavljeni čvrsti temelji za pripremu nove strategije za razdoblje 2025.–2030., koja će vjerojatno biti prihvaćena do kraja ove godine. U 2024. godini, Grupa Petrol će se prilagođavati promijenjenim tržišnim uvjetima te nastaviti ulagati u obnovljive izvore energije s ciljem energetske tranzicije.

U 2023. godini, Grupa Petrol se suočila s izazovima poput usporavanja gospodarskog rasta, smanjenja kupovne moći te težih uvjeta financiranja. Iako su cijene energenata počele padati krajem 2022. godine, vladine mjere za regulaciju cijena naftnih derivata i drugih energenata ostale su prisutne i u 2023. godini, što je značajno utjecalo na poslovanje. Grupa se suočavala s inflacijom, regulacijom cijena energenata i geopolitičkim napetostima, ali unatoč spomenutim izazovima, održala je financijsku stabilnost i nastavila sa širenjem te diverzifikacijom djelatnosti, u skladu sa strateškim planom za razdoblje 2021–2025. Uspješno se prilagodila nestabilnim okolnostima, težila održivom poslovanju, nastavila projekte energetske tranzicije i osiguravala izvrsno korisničko iskustvo klijentima.

Sašo Berger, predsjednik Uprave društva Petrol d.d., Ljubljana, pri potvrđivanju Godišnjeg izvješća za 2023. godinu ističe: 'Poslovni rezultati za 2023. godinu pokazuju agilnost i uspješnost Grupe Petrol. Ta postignuća bila bi nemoguća bez doprinosa svakog od otprilike 6000 zaposlenika Petrola diljem regije, za što se kolegama iskreno zahvaljujem. Grupi Petrol, kao najvećem slovenskom energetskom društvu u regiji, poseban izazov predstavlja niska postavljena regulacija marže na određene naftne derivate u Sloveniji, uvedena u prosincu 2023. Regulirana marža ne pokriva troškove poslovanja s gorivima i derivatima, što ugrožava prilagodbu prema zahtjevima europskog programa Green Deal. U ovom kontekstu, smatramo da je liberalizacija tržišta dugoročno prikladno rješenje za zadovoljenje sve većih potreba za investicijama u novi, ekološki održiv poslovni model. Ovaj put zahtijeva zajednički napor. Potrebno je razumijevanje i suradnja svih dionika, od vlade do poslovnih partnera i svakog pojedinca u našoj zajednici', zaključuje Berger.

Poboljšanje ključnih pokazatelja poslovanja

U 2023. godini, Grupa Petrol je zabilježila prihode od prodaje u iznosu od 7,0 milijardi EUR, što predstavlja 26 % pad u usporedbi s godinom 2022., prvenstveno zbog nižih cijena goriva i ostalih energenata na spot i terminskim tržištima. Prodaja goriva i derivata dosegla je 3,8 milijuna tona, što je za 8 % manje nego prethodne godine, dok je prodaja trgovačke robe i usluga iznosila 571,2 milijuna EUR, što je porast od 10 % u usporedbi s godinom 2022.  Također, Grupa Petrol prodala je 16,6 TWh prirodnog plina, 12,8 TWh električne energije i 143,4 tisuća MWh topline. Bruto poslovni rezultat je u 2023. godini iznosio 677,6 milijuna EUR, što je 72 % više nego u godini 2022. Zbog viših troškova rada i materijala, troškovi poslovanja su se povećali za 20 %, na 561,3 milijuna EUR. EBITDA je u 2023. godini iznosila 277,1 milijun EUR, što je 180,8 milijuna EUR više nego u 2022. godini. U strukturi se povećava udio EBITDA produktne grupe Energija i rješenja, što je u skladu sa strateškom posvećenosti prijelazu s klasičnih izvora energije na čišće obnovljive izvore energije. Čisti poslovni rezultat, ostvaren u 2023. godini, iznosio je 136,6 milijuna EUR.

Uspješno je nastavljeno provođenje strategije upravljanja dugom, pri čemu je neto zaduženost Grupe Petrol smanjena ispod razine iz 2021. godine. Svi ključni pokazatelji održani su na  prihvatljivim razinama koje Grupi omogućuju financijski čvrste temelje za buduće poslovanje. Bonitetna agencija S&P Global Ratings je u prosincu 2023. godine društvu Petrol d.d., Ljubljana, potvrdila dugoročnu bonitetnu ocjenu »BBB-« i kratkoročnu »A-3« te ocjenu budućeg izgleda bonitetne ocjene »stabilno«.

Drago Kavšek, član Uprave zadužen za financijsko upravljanje, upravljanje rizicima i optimizaciju poslovanja, dodaje: „U 2023. godini Grupa Petrol dokazala je financijsku učinkovitost i uspješnost, što je dovelo do visoke profitabilnosti za naše ulagače. Kapitalska rentabilnost dionice, koja odražava rast njene vrijednosti, bila je 16,5 %, ako usporedimo završnu cijenu dionice na kraju 2023. sa završnom cijenom na kraju 2022. godine. Uz 7,5 %  dividendni prinos, to znači ukupnu 24 %  rentabilnost dionice za 2023. godinu, što jasno pokazuje snažno povjerenje naših ulagača“, pojašnjava Kavšek.

Razvojni projekti s fokusom na održivosti

Sa stabilnom financijskom osnovom, Grupa Petrol nastavlja svoju vodeću ulogu u energetskoj tranziciji i priprema se za izazove i mogućnosti u budućnosti. U 2023. godini, izdvojeno je 82,9 milijuna EUR za neto investicije, pri čemu je 31 % usmjereno prema projektima energetske tranzicije. Unatoč izazovima poput energetske krize, regulativnih intervencija i neizvjesnosti oko naknade štete izazvane regulacijom cijena, što je rezultiralo značajnim smanjenjem ulaganja u 2022. godini, Grupa je uspješno provodila ključne razvojne projekte tijekom 2023. godine.

U okviru strateške obnove prodajne mreže u Sloveniji u 2023. godini ističu se cjelovite obnove nove generacije prodajnih mjesta Barje AC – sjever i Barje AC – jug. Na hrvatskom tržištu završena je cjelovita obnova sedam prodajnih mjesta, izvedena su tri zamjenska građenja te je jedno prodajno mjesto izgrađeno potpuno novo. Nastavlja se projekt digitalizacije opskrbne mreže Oil&Gas E2E, usmjeren na optimizaciju logistike s predviđenim završetkom 2024. godine. Istovremeno, Grupa Petrol ostaje posvećena proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Zaključen je projekt izgradnje jedne od najvećih solarnih elektrana u regiji, u sklopu tri lokacije koje okružuju vjetroelektranu Ljubač u Hrvatskoj. Projekt vjetroelektrane Dazlina u Hrvatskoj se nastavlja. U sklopu projekta Petrol Green, postavljaju se solarne elektrane na prodajnim mjestima, dok se istovremeno provode aktivnosti ishođenja dokumentacije i potrebnih dozvola za sljedeću fazu projekta u Sloveniji te širenje na Hrvatsku i Srbiju.

Investicijska politika grupe Petrol bit će, u 2024. godini, usmjerena na širenje poslovanja na području proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, u digitalizaciju i jačanje na području energetskih i ekoloških rješenja. Unatoč ograničenjima nametnutima regulacijom, Grupa Petrol planira u 2024. godini za investicije izdvojiti 130,0 milijuna EUR, od čega 44 % u projekte energetske tranzicije.

Vizija budućnosti

U 2024. godini Grupa Petrol suočava se s novim izazovima, ali i prilikama za rast.  Grupa Petrol je posvećena unaprjeđenju ključnih financijskih pokazatelja, zadržavajući istovremeno svoju predanost viziji postati integrirani partner u energetskoj tranziciji, i pritom pružajući izvrsno korisničko iskustvo. Nastavlja se razvoj i provođenje održivih rješenja, koja ne samo da ispunjavaju, već i nadmašuju očekivanja klijenata i zajednice. Za 2024. godinu Grupa Petrol planira prihode od prodaje u iznosu od 5,8 milijardi EUR, bruto poslovnu dobit u iznosu od 705,6 milijuna EUR, EBITDA u iznosu od 304,6 milijuna EUR te čistu poslovnu dobit od 156,5 milijuna EUR. Pri pripremi poslovnog plana za 2024. godinu predviđeno je da će s 1. ožujkom 2024. marže pri prodaji goriva biti oslobođene na razinu koja je bila na snazi do 4. prosinca 2023., što se nije dogodilo. Oštra regulacija cijena nekih naftnih derivata ostaje i dalje na snazi. Navedeni faktori, s mogućim drugim neispunjenim pretpostavkama, mogu rezultirati odstupanjem od planiranih ciljeva za ovu godinu.

U strateškom razdoblju 2021.–2025., postavljen je cilj da će u 2025. godini EBITDA biti ostvaren u iznosu od 336 milijuna EUR. Taj cilj je ambiciozan, ali dostižan. Pred Grupom Petrol je priprema nove strategije do 2030. godine, koja će vjerojatno biti dana na odobrenje Nadzornom odboru u posljednjem kvartalu 2024. godine.

Nadzorni odbor društva Petrol d.d., Ljubljana, potvrdio je Godišnje izvješće grupe Petrol i društva Petrol d.d., Ljubljana, za 2023. godinu. Poslovni rezultati jasno pokazuju da je Grupa Petrol uspješno odgovorila na izazove koje je postavila energetska kriza te se efikasno prilagodila dinamičnim tržišnim uvjetima. Taj uspjeh ulijeva povjerenje u sposobnost Grupe Petrol da i u trenutno neizvjesnim geopolitičkim uvjetima uspješno ostvaruje svoje ciljeve, nastavi s održivim razvojem te učvršćuje svoju vodeću ulogu u energetskoj tranziciji.

Više informacija možete pronaći na: Letno poročilo Petrol 2023 i Annual Report Petrol 2023