destinacije za zlatne godine

Na top listu 9 najboljih mjesta za umirovljenike u Europi upao i jedan hrvatski grad

22.05.2024 u 13:56

Bionic
Reading

Ako razmišljate o selidbi u inozemstvo u svojim zlatnim godinama, razmotrite ove destinacije. Tako glasi naslov teksta na portalu Travel + Leisure, a koji je na popis stavio i jedan hrvatski grad

Europa je popularan izbor za umirovljenike iz svih dijelova svijeta, a pogotovo Amerikance. Neki umirovljenici žele iskusiti kulturu svojih predaka, a drugi su možda uživali u odmoru na kontinentu i žele ondje provesti više vremena. Ovisno o zemlji ili gradu, europska odredišta mogu imati niske troškove života, ugodnu klimu ili općenito visoku kvalitetu života.

Svaka država ima različita pravila o vizama i pravilima boravka, ali općenito većina zahtijeva dokaz o minimalnoj razini prihoda i privatno zdravstveno osiguranje. Mnoge imaju ograničenja za umirovljenike te zahtijevaju da imaju posao ili posjeduju imovinu, a druge donose odredbe za oboje.

Portal Travel + Leisure proučio je najnovija pravila i trendove te složio popis od devet najboljih mjesta za odlazak u mirovinu u Europi.

Algarve, Portugal

Prekrasne bijele pješčane plaže, topla atlantska voda, idealno vrijeme cijele godine i niz aktivnosti na otvorenom čekaju umirovljenike u ovoj regiji na južnoj obali Portugala. Povijesni gradovi poput Silvesa diče se prekrasnom maurskom arhitekturom, a prometna lokalna zračna luka i relativna blizina Lisabona čine regiju lako dostupnom. Smatran jednim od najboljih mjesta na svijetu za odlazak u mirovinu, Algarve nudi izvanredan izbor terena za golf, zdrav način života, mediteransku prehranu i niske troškove života. Što je najbolje za jednojezične starije osobe, engleski je rasprostranjen.

Zakoniti stanovnici mogu se registrirati u nacionalnoj zdravstvenoj službi da bi dobili pristup javnim bolnicama i zdravstvenim centrima uz plaćanje prema korištenju, iako je vrijedno napomenuti da je dobivanje privatnog zdravstvenog osiguranja potrebno kao uvjet za boravišnu dozvolu. (Ostali zahtjevi uključuju putovnicu i dokaz o prihodima.) Ove su dozvole obavezne za umirovljenike koji žele ostati dulje od tri mjeseca, iako jednom izdana dozvola ostaje valjana pet godina. Stanovnici također mogu podnijeti zahtjev za trajnu dozvolu nakon isteka početne.

Ako jednostavno želite otići u dugi posjet, a ne preseliti se u zemlju, i to je izvedivo: nije potrebna viza za boravak kraći od 90 dana u razdoblju od šest mjeseci. Dohodak se općenito oporezuje, ali Portugal nudi 10 godina bez poreza na mirovine u skladu s određenim odredbama svog programa za osobe s privremenim boravištem (NHR).

Bordeaux, Francuska

Lijep grad na rijeci u jugozapadnoj Francuskoj uživa u toplim ljetima i blagim zimama. Dobro smješten, udaljen kratkom vožnjom od Atlantskog oceana i blizu mnoštva poznatih vinarija, grad ima mnogo toga ponuditi posjetiteljima i stanovnicima. Muzeji, galerije, koncertne dvorane, javni parkovi, restorani, kafići, tržnice na otvorenom i živahni noćni život su brojni. Doći ondje (i putovati nakon što se smjestite) također je jednostavno zahvaljujući modernom sustavu brzih vlakova koji povezuju Bordeaux s raznim gradovima u Francuskoj i diljem Europe.

Francuski zdravstveni sustav priznat je kao jedan od najboljih na svijetu, a na sreću budućih stanovnika, dostupan je čak i nedržavljanima pod određenim uvjetima. Ako živite u zemlji tri uzastopna mjeseca i boravite najmanje 183 dana godišnje, imate pravo podnijeti zahtjev za javnu zdravstvenu skrb.

Budimpešta, Mađarska

S prekrasnim povijesnim zgradama, izvrsnim restoranima, termalnim kupkama i ljubaznim građanima, Budimpešta postaje popularno odredište za odlazak u mirovinu i za Europljane i za Amerikance. Grad je ranih 2000-ih stekao reputaciju kao pristupačan i, iako su cijene od tada porasle, troškovi života još su uvijek relativno niski.

Mađarska je članica EU-a, što čini kontinentalno putovanje lakim (no ne zaboravite, zemlja koristi vlastitu valutu, forintu). Bogata kultura, živahni noćni život i položaj na Dunavu privukli su veliku međunarodnu zajednicu, što znači da je lako pronaći govornike engleskog jezika.

Strancima je dopušteno kupovati nekretnine u Budimpešti, a zdravstveni sustav općenito se smatra dobrim. Strani umirovljenici mogu steći pravo na stalni boravak nakon samo tri godine neprekidnog života u Mađarskoj pod uvjetom da ispunjavaju određene kriterije, kao što je dom u toj zemlji.

Ljubljana, Slovenija

Ovaj glavni grad od oko 295.000 stanovnika sve je omiljeniji među onima u dobi za mirovinu. Slovenija je neovisna od 1991. i članica Europske unije od 2004., a može se pohvaliti bogatom kulturom i raznolikim prirodnim okolišem. Širok raspon atrakcija može se pronaći unutar nekoliko sati vožnje od Ljubljane, od jadranskih plaža i alpskih skijališta do talijanskog grada Venecije.

Slovenija ima dugu povijest vinarstva i nekoliko mjesta svjetske baštine UNESCO-a, od kojih se jedno nalazi u središtu Ljubljane. Glavni grad također nudi šarmantnu mješavinu stare i nove arhitekture te urbanu jezgru pogodnu za šetnju, a koja je u rangu s mnogim poznatijim europskim gradovima - ali bez gomile turista.

Nije potrebna viza za boravak do 90 dana. Ako želite ostati dulje od toga, počet ćete podnošenjem zahtjeva za privremenu boravišnu dozvolu. Zdravstvena skrb smatra se primjerenom i mnogi ljudi kupuju privatno zdravstveno osiguranje ako ne ispunjavaju uvjete za javni program. Dohodak podliježe porezu na rezidente, ali dvostruko oporezivanje može se izbjeći pravilnim podnošenjem porezne prijave.

Split, Hrvatska

Hrvatska je također vrlo atraktivna kao mjesto za odlazak u mirovinu, piše Travel + Leisure. Ne samo da zemlja ima otprilike 3600 milja obale, već topla, suha ljeta i blage zime stvaraju poželjnu klimu. Drugi po veličini grad u zemlji, Split nudi jednostavan pristup nekim od najboljih plaža u Hrvatskoj. Rimski car Dioklecijan ondje je sagradio svoju palaču, a njezini su ostaci proglašeni UNESCO-vom svjetskom baštinom. Restorani, barovi, kulturna i zabavna mjesta te brojni stanovnici koji govore engleski olakšavaju prilagodbu strancima.

Alicante, Španjolska

Smješten na španjolskoj jugoistočnoj obali, Alicante nudi izvrsne plaže, dinamičan noćni život i povijesne atrakcije. Klima mu je najpoznatija atrakcija - topli grad na obali nazvan je najsunčanijim u Europi - ali kulinarska scena jednako je impresivna. Gastronomska ponuda po razumnim cijenama kreće se od jednostavne do luksuznije, sa svježim morskim plodovima i zanatskim štandovima na središnjoj tržnici.

S populacijom od nešto više od 330.000 ljudi, Alicante ima sve pogodnosti metropole, ali ipak održava reputaciju ugodnog i prijateljskog grada. Dobro je povezan s odredištima diljem Španjolske zahvaljujući odličnom željezničkom sustavu, a prometna zračna luka Alicante-Elche također pomaže da putovanje bude jednostavno.

Ondje se svakako može luksuzno stanovati s obzirom na dugogodišnju popularnost Alicantea među stranim državljanima, ali također je moguće unajmiti skromniji dom za manje od 1000 dolara mjesečno ili ga kupiti za samo 100.000 dolara. Zdravstvena skrb također ima tendenciju biti pristupačna i, kao što je slučaj u cijeloj Španjolskoj, smatra se iznimnom kvalitetom, s najsuvremenijom opremom i visoko obučenim liječnicima.

Valletta, Malta

Valletta je maleni glavni grad Malte, zemlje koja se sastoji od tri otoka u Sredozemnom moru oko 60 milja južno od Sicilije. Iako ima oko 6000 stanovnika, ovo mjesto s popisa UNESCO-ve svjetske baštine nadmašuje svoju težinu u smislu povijesti i kulture. Privlačne značajke uključuju slikovito obalno mjesto na poluotoku između dviju zaštićenih luka i arhitekturu koja datira još iz 16. stoljeća. Uslužan javni prijevoz i dobra prohodnost doprinose jednostavnosti življenja ondje.

Glavni jezik uz malteški je engleski, zemlja ima veliku populaciju iseljenika iz Ujedinjenog Kraljevstva i Australije te joj je pristupačnost još jedna prednost: jednosobni stanovi u regiji glavnog grada mogu se unajmiti za samo 750 dolara mjesečno, a cijene namirnica i restorana također su razumne.

Privatna zdravstvena skrb na Malti preporučuje se za iseljenike koji nisu iz EU-a, a visoko je ocijenjena i jeftina u usporedbi s opcijama u SAD-u. Malta i SAD imaju sporazum o oslobađanju od dvostrukog oporezivanja dohotka. Osim toga, prebivalište se može uspostaviti na nekoliko načina, čineći preseljenje na Maltu dostupnim umirovljenicima.

Kinsale, Irska

Smješten na južnoj obali Republike Irske, Kinsale je povijesni grad poznat po svojoj živopisnoj arhitekturi i uspješnoj pomorskoj kulturi. Za umirovljenike koji uživaju u prirodi ovo bi moglo biti idealno mjesto. Obala nudi plaže, ribolov i vožnju čamcem dok su na obali dostupni biciklizam, planinarenje i jahanje. Jedan od najljepših golf terena u zemlji, Old Head, nalazi se u blizini, a čak i za one koji ga ne vole to je savršeno mjesto za šetnju uz morski povjetarac i zapanjujući pogled.

Govori se engleski, a gurmani će cijeniti obilje restorana i svježih plodova mora. Vrijeme je blago, a blizina grada Corka (30 minuta sjeverno) čini putovanje željeznicom i međunarodnim letovima pristupačnim.

Kako bi ostali dulje od tri mjeseca, podnositelji zahtjeva za vizu moraju dokazati odgovarajući prihod (oko 54.000 dolara godišnje) i znatnu ušteđevinu. Vize za privremeni boravak mogu se obnavljati jednom godišnje na pet godina, nakon čega se trajanje produljuje na pet godina po vizi. Savjetuje se privatno zdravstveno osiguranje, a zdravstvena skrb smatra se dobrom.

Prag, Češka Republika

Ovaj jedinstveni i zadivljujući grad posebno je gostoljubiv za strance — u njemu živi više od 200.000 iseljenika i sve veći broj umirovljenika. Prozvan Gradom stotinu tornjeva, Prag je uglavnom bio pošteđen u Drugom svjetskom ratu, o čemu svjedoči njegova živopisna barokna i gotička arhitektura. Cijeli njegov Stari grad proglašen je mjestom svjetske baštine, ali je to i moderna metropola s visokim životnim standardom, umjetnošću i muzejima svjetske klase, raznolikom kuhinjom te nizom povijesnih pubova i inovativnih pivovara.

Pristupačan najam može se pronaći izvan središta grada, uključujući mnoge impresivne moderne stanove. Smješten u središtu Europe, Prag je odlična baza za istraživanje cijelog kontinenta. Osim toga, zdravstveni sustav među najboljima je u Europi. Zdravstveno osiguranje je obavezno, ali ima razumnu cijenu, a ima i mnogo visokokvalitetnih, dobro obučenih liječnika, od kojih mnogi govore engleski. Državljani SAD-a ili drugi stanovnici izvan EU-a koji se žele umiroviti u Pragu moraju ishoditi dugoročnu vizu, počevši s podnošenjem zahtjeva u češkom konzulatu koji im najviše odgovara. Zahtjev za stalni boravak može se podnijeti nakon pet godina legalnog boravka u Češkoj Republici.

sve osim nogometa