rečeno - učinjeno

Musk opalio žestoku šamarčinu Kaliforniji, evo kamo seli sjedište Tesle

08.10.2021 u 19:57

Bionic
Reading

Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk posljednjih mjeseci zaokupljao je pažnju javnosti nerijetko kontroverznim izjavama i potezima. Ovaj put njegova će odluka zasigurno gorko razočarati kalifornijske vlasti. Naime Musk je sjedište Tesle odlučio preseliti u Teksas, točnije u grad Austin

Ovaj potez zapravo je realizacija prijetnje koju je Musk uputio lokalnim vlastima prije više od godinu dana, kada je bio frustriran lokalnim naredbama o zaključavanju zbog koronavirusa koje su prisilile Teslu da stopira proizvodnju u svojoj tvornici u Fremontu u Kaliforniji. Musk je u četvrtak rekao da će tvrtka zadržati tu tvornicu i proširiti proizvodnju.

'Postoji prirodno ograničenje u tome koliko se možete širiti u području zaljeva', rekao je, dodajući da visoke cijene stanova za neke zaposlenike dovode do dugih putovanja na posao.

Tvornica u Teksasu, koja je u blizini Austina i koja će proizvoditi Teslin Cybertruck, udaljena je nekoliko minuta od centra grada i zračne luke, rekao je.

Musk je bio otvoreni kritičar ograničenja zbog pandemije u njezinu začetku, nazivajući ih 'fašističkima' i predviđajući u ožujku 2020. da do kraja travnja neće biti gotovo novih slučajeva zaraze virusom. U prosincu je rekao da se sam preselio u Teksas kako bi bio u blizini nove tvornice. Njegova druga tvrtka, SpaceX, lansira rakete iz te države.

Tvrtka je na putu da proda oko milijun automobila ove godine i planira veliko proširenje. Osim one u Austinu, Tesla gradi veliku tvornicu u blizini Berlina. Njegovo sjedište više od desetljeća nalazi se u gradu Palo Alto, sjedištu i Sveučilišta Stanford, a nalazi se preko puta zaljeva Fremonta.

ČUDO ARHITEKTURE

Pogledajte luksuznu vilu u kojoj stanuje milijarder Elon Musk

Pogledaj galeriju

Tesla je jedna od nekoliko kalifornijskih kompanija koja je posljednjih mjeseci objavila da se seli u Teksas. Hewlett Packard Enterprise rekao je u prosincu da odlazi u područje Houstona, a Charles Schwab preselio se u predgrađe Dallasa i Fort Wortha.

Odluka Muska zasigurno će dodati ulje na vatru neprestanih rasprava između dužnosnika i voditelja u Teksasu i Kaliforniji o tome koja je država bolje mjesto za poslovanje. Guverner Greg Abbott iz Teksasa i njegovi prethodnici udvarali su se kalifornijskim tvrtkama da se presele u njihovu državu, tvrdeći da ima niže poreze, niže troškove stanovanja i ostale troškove. Kalifornija je dugo igrala na tehnološku snagu ​​Silicijske doline i njezinih sveučilišta kao razlog za to što mnogi poduzetnici ondje pokreću i grade svoje tvrtke, a popis uključuje Teslu, Facebook, Google i Apple.

  • +2
Elon Musk Izvor: EPA-EFE / Autor: ERIK S. LESSER

Teksas je posljednjih godina također postao privlačniji za radnike s općenito nižim troškovima života. Austin, napredan i liberalan grad u kojem se nalazi Sveučilište u Teksasu, osobito je procvjetao. Mnoge tehnološke tvrtke, neke sa sjedištem u Kaliforniji, izgradile su ondje ogromne kampuse. Kao rezultat toga, troškovi stanovanja i promet značajno su porasli, ostavljajući grad s problemima s kojima se lokalne vlade u Kaliforniji godinama suočavaju.

Najava Muska vjerojatno će poprimiti i političke prizvuke.

Elon Musk Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Prošlog mjeseca Abbott je spomenuo Muska kao argument u objašnjenju zašto novi teksaški zakon koji uvelike ograničava pobačaj ne bi nanio štetu državi.

'Elon mi stalno govori da mu se sviđa socijalna politika u državi Teksas', rekao je guverner za CNBC.