ZNAČAJAN PAD

Mračna vremena: Ulaganja u europske startupe još su preklani rušila rekorde, a sad su se srozala

06.06.2023 u 18:47

Bionic
Reading

Prema podacima fonda rizičnog kapitala Atomico, ulaganja u europske tehnološke startupe trebala bi pasti ove godine za 39 posto. Predviđa se da će se financiranje europskih poduzetničkih startupa smanjiti s 83 milijarde dolara u 2022. na 51 milijardu dolara u 2023., navodi Atomico

Europska tehnološka ulaganja rušila su rekorde 2021., industrija je još lani bila na vrhuncu, a interes američkih ulagača samo je rastao. No sredinom prošle godine došlo je do naglog preokreta i pada ulaganja u europske tehnološke startupe, mahom zbog povlačenja američkih ulagača. Američki fondovi nekad su, naime, bili značajan pokretač aktivnosti financiranja u Europi i nekoliko značajnih VC fondova u SAD-u otvorilo je podružnice u Londonu kako bi povećali svoja ulaganja.

Daljnji pad financiranja u Europi uslijedio je nakon teške prošle godine za tehnološku industriju – ulaganja u tehnološke startupe u Europi pala su 22 posto, na 83 milijarde dolara, u 2022. sa 106 milijardi dolara u 2021., navodi Atomico. Pritom fond tvrdi da postoje neki 'znakovi otpornosti' u europskoj tehnološkoj industriji nakon što je ukupna vrijednost javnih i privatnih tvrtki vratila granicu od tri bilijuna dolara, koliko je dosegla 2021. godine.

U međuvremenu, tvrtkama u ranoj fazi razvoja financiranje je smanjeno, ali u manjoj mjeri nego tvrtkama u kasnoj fazi. Pritom je financiranje za tvrtke koje prikupljaju manje od 15 milijuna dolara palo na 8,2 milijarde dolara u prvoj polovici 2023., što je pad s 10,3 milijarde dolara u istom razdoblju prije godinu dana. Očekuje se da će tvrtke u kasnijoj fazi činiti 93 posto ukupnog gubitka od 28 milijardi dolara u ulaganjima između 2022. i 2023., navodi Atomico.

Tehnološke tvrtke bile su pod velikim pritiskom u posljednjih godinu i pol, pri čemu su prisiljene dati prednost profitabilnosti nad rastom pod svaku cijenu. Nekad cijenjene tehnološke tvrtke preživjele su velik pad vrijednosti svojih dionica pod pritiskom globalnih čimbenika, uključujući rusku invaziju na Ukrajinu i strožu monetarnu politiku.

Savezne rezerve i druge središnje banke podigle su kamatne stope i povukle poticaje iz razdoblja pandemije kako bi spriječile galopirajuću inflaciju. A ulagači su se počeli preispitivati o gubitaškim tehnološkim tvrtkama, čije vrijednosti obično počivaju na očekivanjima budućih novčanih tokova.

Mračna vremena ostaju

Proteklih godina neke tvrtke zabilježile su nagli pad tržišne vrijednosti. Švedski fintech div Klarna smanjio je svoju procjenu vrijednosti za 85 posto - s 45,6 milijardi na 6,7 ​​milijardi dolara - a Checkout.com je smanjio procjenu svoje vrijednosti za 15 posto.

Industriju u Europi snažno je pogodio i val otkaza. U prvom tromjesečju bilo ih je 11.100, što čini oko šest posto globalne tehnološke industrije koja je otpustila 185.000 zaposlenika. 'Prerano je reći je li to vrhunac otkaza', kaže za CNBC Tom Wehmeier, partner u Atomicu, dodajući: 'Očekivali bismo da će i nakon 2023. postojati visoke razine otpuštanja. To je uvijek sastavni dio prirode tržišnih ciklusa.'

U isto vrijeme timovi sastavljeni od bivših zaposlenika tehnoloških jednoroga otvaraju više novih tvrtki nego ikad, s 1406 novih osnivača proizašlih iz tvrtki koje su osnovane 2000-ih, rekao je Atomico.

Sarah Guemouri, direktorica tvrtke Atomico, rekla je da je prerano utvrditi jesu li otpuštanja tijekom prošle godine imala ikakav utjecaj na 'recikliranje talenata' iz jednoroga u nove tvrtke. Navodi se to nakon nedavnog izvješća VC tvrtke Accel da tehnološki jednorozi u Europi i Izraelu proizvode pet puta više startupa jer je sazrijevanje tehnološkog ekosustava Europe potaknulo recikliranje talenata.

AI 'superciklus'

Unatoč tome, umjetna inteligencija pokazala se kao svijetla točka za industriju, a startupi su prikupili značajne iznose zahvaljujući zaintrigiranim investitorima. Generativni AI startupi činili su 35 posto ukupnih ulaganja u AI i tvrtke za strojno učenje prošle godine, što je najveći udio ikad i velik skok u odnosu na pet posto udjela koji su dosad zauzeli ove godine.

'Nalazimo se u ranim fazama nove tehnologije, usred 'AI superciklusa'', rekao je Wehmeier, dodajući da generativna AI pokreće 'velik broj inovacija' te da Europa u tom dijelu zasigurno 'ima svoje mjesto za stolom'. 'Ključno je da stvorimo okruženje koje omogućava europskim talentima da ispune potencijal sljedećeg superciklusa', ustvrdio je.