POZNATI SRPSKI BIZNISMEN

Miroslav Mišković pravdu će tražiti u Washingtonu

07.04.2015 u 12:18

Bionic
Reading

Najpoznatiji srpski biznismen i vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković rekao je u utorak na Specijalnom sudu u Beogradu da će čitav svoj slučaj iznijeti pred Vašingtonsku arbitražu

'Obavijestili smo srpsku vladu da idemo na Vašingtonsku arbitražu, na žalost', rekao je Mišković braneći se na sudu od optužbi za oštećenje cestarskih poduzeća i utaju poreza.

On je napomenuo da će idući tjedan još jednom pokušati sporna pitanja riješiti u Srbiji.

'Još ćemo sačekati našu vladu i pravosuđe da ovakve slučajeve ne rješava međunarodna zajednica', dodao je Mišković, a tijekom iznošenja obrane tvrdio je da nije izvlačio novac iz cestarskih tvrtki i da nije utajio porez.

Vašingtonska arbitraža je institucija koja se bavi rješavanjem investicijskih sporova.

Mišković, koji je bio financijski investitor cestarskih tvrtki, optužen je da je iz njih izvlačio novac i protupravno prisvojio 16 milijuna eura te da je utajio porez od oko 14 milijuna eura. Suđenje Miškoviću i još 14 okrivljenih iz oba slučaja objedinjeno je u jednom procesu, a on je početkom veljače krenuo ispočetka i vodi ga sutkinja Maja Ilić.

Na optuženičkoj klupi sada su Milo Đurašković, Dejan Jeftić, Risto Ristić, Bora Jelić, Branislav Jovasović, Ljiljana Kostić, Srđan Filipović, Miroslav Mišković, Marko Mišković, Milutin Gašević, Zoran Mihailović, Zdravko Rašo, Predrag Filipović, Živojin Petrović i Jadranka Badrić. Na početku objedinjenog suđenja optuženi su se ponovo izjasnili o krivici pred novim sudskim vijećem, negirajući navode optužnice.

Protiv Miškovića i Đuraškovića te još osam optuženih vodi se postupak zbog optužbi da su oštetili cestarska poduzeća za više milijuna eura. Slučaj FAM pokrenut je prije postupka protiv Miškovića.

Mišković, njegov sin Marko i Đurašković uhićeni su u prosincu 2012. Pušteni su da se brane sa slobode uz jamstvo od više milijuna eura, a putovnice su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu napustiti boravište bez odobrenja suda.