peti paket mjera

Ministar Butković: 'Ne bi trebalo doći do nestašice proizvoda'

14.09.2023 u 20:43

Bionic
Reading

O novom Vladinom paketu mjera u Dnevniku HRT-a govorio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

'Peti paket mjera nije mogao biti ranije donesen jer je četvrti donesen u ožujku. Jučer su bili maratonski razgovori s trgovačkim lancima i predstavnicima bankarskog sustava. Peti paket mjera iznosi 460 milijuna eura, gdje smo s postojećim paketom koji je nešto veći od 500 milijuna eura. S novim paketom mjera uključili smo i ovaj dio koji se odnosi na svinjsku kugu, ali i na dio koji se odnosi na inflaciju', rekao je Butković u Dnevniku HRT-a.

Osim 30 proizvoda, vode se pregovori da se cijene za određene proizvode vrate na 31. prosinca 2022. Na pitanje u kojoj mjeri očekuje da će trgovci spustiti cijene, Butković je rekao kako su trgovci spremni spustiti cijene za mnoge proizvode.

'Proizvođači ni u jednom trenutku ne smiju biti ugroženi. Ovih 30 proizvoda je jedan izbalansirani produkt koji smo odredili, s obzirom na to da su cijene neopravdano rasle ove godine', rekao je. Dodaje kako se ovom mjerom ne ugrožava proizvođače i ne bi trebalo doći do nestašica proizvoda.

  • +6
Sjednica Vlade 14.9. Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Procjena je Vlade i HNB-a da je inflacija uvijek najveća u kolovozu. I bez intervencija, ona bi padala, što se i očekuje, rekao je Butković. Naglašava kako se sve ove mjere neće odraziti na HEP. 'Nama raste gospodarstvo, vodimo pametnu makroekonomsku politiku. Jedna smo od najbrže rastućih zemalja kojima raste gospodarstvo u EU. Sve ovo ne bismo mogli napraviti da nismo vodili odgovornu politiku što se tiče financija', naglasio je.

Na pitanje hoće li HEP-u biti uteg afera plin za cent i nejasna pozicija Barbarića, Butković je rekao kako je to političko pitanje i to nema veze s mjerama. 'HEP funkcionira, ima svoju upravu koja je sudjelovala i u pripremi ovih mjera', govori.

Butković je naglasio kako će se dio sredstava koji će nedostajati HEP-u namiriti iz proračuna. 'Stabilizira se situacija na tržištu, cijena struje na tržištu je puno manja. Proizvodnja i prodaja struje je u HEP-u puno veća. Prodana struja je u BDP-u bila nešto što je doprinijelo rastu', istaknuo je.