AMERIČKA TV KUĆA O HRVATSKOJ

Milanović i Vujčić u CNBC-jevom specijalu

23.11.2012 u 17:11

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović, guverner Boris Vujčić, ministar turizma Veljko Ostojić, direktorica Burze Ivana Gadžić i analitičar Damir Novotny gostovali su u specijalu američke kabelske TV kuće CNBC na temu hrvatskog gospodarstva

Pregovori o proračunu EU-a više su vezani uz politički stav nego uz novac, rekao za CNBC premijer Zoran Milanović koji u Bruxellesu prisustvuje pregovorima čelnika Europske unije o novom proračunskom okviru za razdoblje 2014-2020.

Britanski premijer David Cameron i njemačka kancelarka Angela Merkel nadaju se da će europski čelnici dogovoriti općenito smanjenje proračunske potrošnje, dok Francuska i Poljska traže manje rezove od planiranih kod poljoprivrednih subvencija i regionalne pomoći, navodi CNBC.

'S obzirom na jačinu napetosti među članicama EU-a i suprotne pozicije u vezi same filozofije potrošnje, nisam previše optimističan. Nije tu riječ o novcu, nego o principima, o izborima, o prenošenju poruke biračkom tijelu', izjavio je Milanović.

Milanović je izjavio da je neformalno bio na istoj strani kao Francuska i Poljska te smatra da je bilo kakav dodatni novac za proračun EU-a ključan za kohezijske fondove, regionalne fondove i realne životne programe zemljama poput Hrvatske.

CNBC podsjeća da će Hrvatska 1. srpnja iduće godine postati 28. članica EU-a, u vrijeme dok ostali razmišljaju hoće li ostati u tome bloku. No, premijer Milanović objašnjava da Hrvatska zadnjih 20 godina čeka na ulazak.

'Moramo dovesti u red naše državne financije, a moramo i smanjiti javnu potrošnju', kazao je Milanović. 'Mi smo zemlja s povoljnim poslovnim ozračjem, a moj je cilj da državu financijski konsolidiram', dodao je.

Istaknuo je činjenicu da su agencije za izdavanje kreditnog rejtinga Moody's i Fitch zadržale investicijski rejting Hrvatskoj, napomenuvši kako nastoji da uđemo u europski vrh.

CNBC podsjeća da je prije tri dana bivši premijer Ivo Sanader osuđen na 10 godina zatvora zbog uzimanja mita i da taj slučaj pozorno prati Europska unija kako bi bila sigurna da se zemlja bori protiv korupcije.

'Imamo dugačku povijest korupcije, iskorjenjujemo je, u potpunosti mijenjamo igru', rekao je Milanović.

Govoreći o novcu koji bi Hrvatska trebala dobiti u idućih osam godina iz fondova EU-a, Milanović je kazao da su za oporavak posustalog gospodarstva potrebna dva stupa - europski kohezijski fondovi i privatna ulaganja.

'Postoje dva stupa - europski kohezijski fondovi kod kojih je važno dati'uslugu za uslugu', odnosno moramo nešto dobiti zauzvrat ako se upotpunosti otvaramo. I privatne investicije, jer državnim investicijama, investicijama javnog sektora nećemo postići bitnu razliku. Ja sam socijaldemokrat, no znam pravila igre', rekao je Milanović za CNBC.

Milanović nije dao odgovor na pitanje hoće li se Hrvatska priključiti eurozoni nakon što uđe u EU.

'Ne znam. To jest na rasporedu, no vidjet ćemo što će se dogoditi i kako će se priča razvijati. U međuvremenu, moramo srediti kuću', kazao je Milanović za CNBC.

Analitičar Damir Novotny rekao je da vlast pokušava srezati proračun i potaknuti reforme i privatizaciju te da je ključno pitanje kako potaknuti rast.

Guverner Boris Vujčić naglasio je da se potražnja iz eurozone još nije oporavila nakon krize iz 2009. godine. 'Trebamo poticati investicije i u tome će nam pomoći članstvo u EU-u.'

Pohvalio se da je HNB smanjio regulatorne restrikcije za rast kredita, kakve su bile prije krize, kako bi potaknuli likvidnost. Na pitanje novinara kako to da se tvrtke u Hrvatskoj žale da im nije lako doći do kredita, guverner je odgovorio da se bankari žale da nedostaje dobrih programa s poduzetničke strane.

Umjesto razgovora s Veljkom Ostojićem, novinar je pokazao gledateljima da je morao hrvatskog ministra turizma natjerati da se popne na maleni zidić, dok je on morao stajati na plastičnoj kutiji, kako bi u kadru na zagrebačkom Gornjem gradu izbjegli snimiti ružnu metalnu ogradu i bili jednake visine. Što je još rekla Ivana Gadžić, pogledajte u videoprilogu ispod.