šteta viša od milijardu dolara

Megasuša ubija američku poljoprivredu - ako se nebo ne smiluje, to će osjetiti cijeli svijet

25.04.2022 u 21:29

Bionic
Reading

Prošle godine suša je koštala kalifornijsku poljoprivrednu industriju više od 1,1 milijardu dolara i 14.000 radnih mjesta

Kalifornija bilježi povijesnu sušu zbog koje je SAD prošle godine proglasio izvanredno stanje.

Spremnici vode prazne se alarmantnom brzinom, a stručnjaci sve više uspoređuju globalnu situaciju s 'megasušom' kasnih 1500-ih. Mnogi dijelovi svijeta suočeni su s možda najvećom sušom u posljednjih 1200 godina, a u isto vrijeme svijetu prijete nestašica hrane i glad zbog rasta cijena pšenice uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinu, europsku žitnicu.

U Sjedinjenim Državama osobito su pogođeni farmeri i njihovi usjevi. O tome svjedoči i treća generacija farmera iz doline San Joaquin. Gary Beene tako kaže da će ove godine zasaditi i obrađivati ​​samo polovicu od svojih 1200 hektara zemlje jer za drugu polovicu nemaju dovoljno vode.

'Pokušavamo preživjeti godinu', rekao je Beene za Forbes, a na svojoj farmi uzgaja rajčice, bademe, pamuk i češnjak. Sa sinovima i unukom nastavio je obiteljski posao koji je njegov djed započeo u Kaliforniji 1930-ih.

Beene kaže da je situacija obeshrabrujuća i da želi odvratiti unuke od poljoprivrede.

Zbog dugotrajne suše smanjuje se i veliko podzemno jezero koje hrani regiju poznatu kao Velike ravnice, važne zbog proizvodnje čak šestine svjetskih žitarica.

Suša je zahvatila obalu Pacifika i istočni dio Mississippija, Wisconsina i Illinoisa. Poljoprivrednici kažu da to nije moglo doći u gore vrijeme s obzirom na globalni rast cijena hrane, posebno pšenice, zbog ruske invazije na Ukrajinu. Rekordan rast bilježe soja i avokado, čije cijene nisu tako naglo rasle još od 1990-ih. Cijene kukuruza također su rekordno visoke, a farmeri kažu za Forbes da će suša u SAD-u povećati ionako visoke cijene, što će omogućiti uvoz proizvoda.

Poljoprivrednici zbog suše i loših prognoza obustavljaju rad na zemlji strahujući da neće imati dovoljno vode, a prognozira se da će gospodarski gubici doseći tri milijarde dolara.

Prošle godine suša je koštala kalifornijsku poljoprivrednu industriju više od 1,1 milijardu dolara i 14.000 radnih mjesta, prema studiji Kalifornijskog sveučilišta Merced (University of California Merced).

Meteorolog i stručnjak za sušu iz Nacionalne meteorološke službe i Nacionalne uprave za oceane i atmosferu Rich Tinker rekao je da trenutno nemaju dobrih vijesti ni za koga.

'Područja od zapada do središnjeg dijela SAD-a vjerojatno će ostati sušna još barem nekoliko mjeseci, a ekonomski će utjecaj biti jak', upozorava Tinker.

Izvor: tportal.hr / Autor: PBS NewsHour

Chris Wade iz California Farm Water Coalitiona izjavio je za Forbes da će kalifornijska industrija svježeg voća i povrća najviše osjetiti utjecaj i posljedice suše u usporedbi s orašastim plodovima poput badema i pistacija, jer su potonji vrjedniji usjevi.

Drugi problem je to što se akumulacije u SAD-u brzo prazne, a ključna jezera se smanjuju. Otegotna okolnost pritom je to što pristup vodi ne znači da se ona može koristiti. Neke zajednice u Kaliforniji, osobito one s nižim primanjima, nemaju čistu vodu pa ju je potrebno transportirati do njih.

Pristup vodi nije nimalo lako ostvariti poljoprivrednicima jer trebaju ispuniti mnoge uvjete da bi dobili kredite potrebne za sustave za navodnjavanje. Objasnio je to Curt Covington, viši direktor i stručnjak za kredite i robu u AgAmerici, jednom od najvećih nebankarskih poljoprivrednih zajmodavaca u Sjedinjenim Državama.

'Poljoprivreda je posao upravljanja rizicima. Pokušavamo se kloniti transakcija kada vjerujemo da poljoprivrednik nema održiv plan za vodu', kaže Covington.

Izvanredni profesor Josue Medellin-Azuara kaže da je kalifornijski vodovodni sustav desetljećima 'napet', osobito u kombinaciji s klimatskim promjenama, odgovornima za produbljivanje suše. Stoga se procjenjuje da će ona trajati do kraja ove godine, što je ekvivalentno trajanju megasuša u SAD-u s kraja 15. stoljeća.

Sve to utječe na opskrbni lanac diljem svijeta jer Kalifornija proizvodi 400 vrsta robe s više od 49 milijardi dolara godišnje prodaje. Suša je također ključni rizik za Srednju i Južnu Ameriku te Afriku i Aziju, prema izvješću Međuvladinog panela Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama iz 2022.

Također se očekuje da će to potaknuti migracije povezane s klimom, a ljudi su već u opasnosti zbog nedostatka hrane i pothranjenosti, osobito u Africi te Srednjoj i Južnoj Americi, gdje je suša polako počela uzimati danak.