biomedicina i zdravstvo

Medikolu akreditacija znanstvene ustanove

06.09.2023 u 15:41

Bionic
Reading

MZO je izdao dopusnicu za akreditaciju Poliklinike Medikol kao ustanove za obavljanje znanstvene djelatnosti u području biomedicine i zdravstva u Hrvatskoj. Još 2007. godine Poliklinika Medikol je u partnerstvu s Institutom Ruđer Bošković osnovala zajedničku tvrtku - jedinog regionalnog proizvođača radiofarmaceutike neophodne za dijagnostiku PET/CT uređajima, čime je prekinuta dotadašnja ovisnost o uvozu i stvoren hrvatski proizvod koji se izvozi na tržišta regije

Poliklinika Medikol dobila je prestižni status ustanove za obavljanje znanstvene djelatnosti u području biomedicine i zdravstva te je u tijeku službeni upis u Registar znanstvenih organizacija. Ova akreditacija potvrda je spremnosti Poliklinike za provođenje znanstvenih istraživanja.

Više od 15 godina Poliklinika Medikol je nastavna baza sveučilišta i veleučilišta u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Osim toga, tvrtka Philips, vodeći svjetski proizvođač zdravstvene tehnologije, nakon desetljeća zajedničke suradnje, proglasila je Medikol svojim referentnim centrom PET/CT dijagnostike za zemlje srednje i istočne Europe.

'Dobiveni status znanstvene ustanove, koji ima svega nekoliko privatnih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, Poliklinici Medikol omogućit će prijavu i sudjelovanje u projektima Ministarstva znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj, kao i u EU projektima koji se kontinuirano raspisuju za različita znanstvena polja i teme, a u kojima je poželjna suradnja više znanstvenih institucija', izjavio je dr. sc. Dino Pavičić, predstojnik pulmološkog odijela i predsjednik stručnog vijeća poliklinike Medikol, dodavši da Poliklinika već sada planira daljnju suradnju s medicinskim fakultetima kako bi pridonijeli razvoj i edukaciji mladih liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika te njihovu ostanku u Hrvatskoj

U području istraživanja i znanosti Poliklinika Medikol prisutna je od 2007. godine, kada je u partnerstvu s Institutom Ruđer Bošković osnovala zajedničku tvrtku „Ruđer Medikol Ciklotron d.o.o“, koja je jedini regionalni proizvođač radiofarmaceutike neophodne za dijagnostiku PET/CT uređajima, čime je prekinuta dotadašnja ovisnost o uvozu i stvoren hrvatski proizvod koji se izvozi na tržišta regije.

Znanstvenici te tvrtke publicirali su dosad više od 40 znanstvenih radova, od kojih mnoge u prestižnim i najviše rangiranim inozemnim časopisima koji imaju visok "impact factor" i najvišu razinu citiranosti, a zdravstveni stručnjaci Poliklinike Medikol sveukupno su objavili više od 700 različitih stručnih radova i publikacija.