HUP I SINDIKATI SUGLASNI

Masovni otkazi u 2009. nisu realni

27.11.2008 u 15:04

Bionic
Reading

Crni scenarij po kojem bi u Hrvatskoj iduće godine zbog svjetske financijske i ekonomske krize došlo do masovnog otpuštanja radnika, pri čemu se spekulira i s brojem od 150.000 otkaza, nije realan, ocjenjuju čelnici sindikata i poslodavaca

Tako crne prognoze su neutemeljene jer to znači da bi otkaze dobili gotovo svi od oko 75.000 zaposlenih u građevinskom sektoru, kaže predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević

Čelnica najveće hrvatske sindikalne središnjice, u koju je udružen i Sindikat graditelja, napominje da odgoda ili odustajanje od velikih infrastrukturnih projekata, poput Pelješkog mosta, može biti kompenzirana nizom sitnih građevinskih poslova.

Po njezinoj procjeni, u građevinskoj operativi posao bi moglo izgubiti najviše 10 posto zaposlenih, a u drugim granama i manje.

U trgovini uopće ne bi trebalo biti većih otpuštanja, pogotovo u maloprodaji gdje trenutno nedostaje radne snage, samo se može dogoditi da se zbog smanjenog prometa smanji i dobit.

Realna opasnost za masovnije otkaze postoji samo kod izvozno orijentiranih tvrtki, npr. u tekstilnoj industriji, pa bi država trebala u proračunu osigurati sredstva za očuvanje proizvodnih radnih mjesta, pogotovo u tvrtkama koje izvoze.

'U ovakvoj situaciji, naša je sreća što puno ne izvozimo', kaže Knežević te ističe kako bi i lokalna samouprava, umjesto što si diže plaće, trebala osigurati fondove za pomoć malim poduzetnicima na svojem području.

Sa sindikalnim procjenama ovoga se puta slažu i poslodavci, a predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak smatra da bi se do proljeća broj zaposlenih mogao smanjiti za 50.000

Svake zime 20.000 do 30.000 sezonskih radnika ostaje bez posla, a njima se mogu pribrojiti radnici koji će biti otpušteni zbog pada poslovne aktivnosti uzrokovanog krizom, napominje Kuštrak.

Pravi problemi će nastati ako se na proljeće ništa ne pokrene, a to prvenstveno ovisi o financiranju gospodarskih aktivnosti, upozorava Kuštrak.

Naveo je pritom primjer Končara koji bi problema mogao imati tek krajem 2009. jer dotad ima ugovorene poslove, a u krizi će se naći ako izostanu nove narudžbe.