bdp skočio za 16,1 posto

Marić optimističan: 'Ako nastavimo s ovakvim rastom, već iduće godine imat ćemo pun gospodarski oporavak'

27.08.2021 u 12:46

Bionic
Reading

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju 16,1 posto na godišnjoj razini, što je prvi rast nakon četiri kvartala pada, i to najveći od 1996. godine, otkada Državni zavod za statistiku (DZS) prati te podatke. Ministar financija Zdravko Marić komentirao ih je

'Ostvareni rast viši je od naših očekivanja. Kad smo u travnju radili program, naša očekivanja bila su rast od 12 posto', rekao je Marić.

'U usporedbi s članicama EU-a, to je peti rast po veličini. Vodeći smo uz Mađarsku u zemljama jugoistočne Europe.

Svi podaci ukazivali su to da će stopa rasta biti visoka, a 16,1 posto ne samo da je rekordno, nego i iznad očekivanja.

I sada podaci pokazuju pozitivna kretanja. Ukupna vrijednost fiskaliziranih računa je 2,3 posto veća od istog razdoblja 2019. godine', naveo je ministar financija, javlja N1.

Kaže da će tijekom jeseni korigirati projekcije i da će zasigurno doći do korekcije stope rasta BDP-a s pet posto na više.

Zdravko Marić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Velika većina gospodarskih pokazatelja ukazuje na veći i viši rast od onog koji smo projicirali. Da ne dođe do pogoršanja, prije svega tu mislim na epidemiološki dio, time bi se ostvarila naša originalna procjena – da bismo već iduću godinu, a prema ovim trendovima i prije kraja iduće godine, dosegnuli razinu 2019. godine, tj. puni oporavak. U prethodnoj gospodarskoj krizi trebalo nam je 11 godina da se vratimo na razinu BDP-a iz 2008.', rekao je.

Naveo je da ih raduje to što su uspjeli zadržati zaposlenost.

Osobna potrošnja i izvoz su iznad očekivanja dok je investicijska aktivnost ispod njihovih očekivanja. 'Stanje u proračunu u skladu je s očekivanjima', rekao je Marić i dodao da je situacija dobra, a krajem godine možda će biti još jedan rebalans proračuna: 'Situacija je u potpunosti pod kontrolom.'