POBUNA BANKARA

Maletić: HNB-ove procjene nanijele su štetu HPB-u

10.09.2014 u 10:48

Bionic
Reading

Smijenjeni šef Hrvatske poštanske banke Čedo Maletić i dvije članice Uprave Vladi su poručili da njihova smjena nije bila utemeljena, a Hrvatsku narodnu banku optužili su za nanošenje štete banci

Kako piše Jutarnji list, trojac na odlasku detaljno je pobrojao ostvarene rezultate tijekom pet godina pa se njihovo izvješće može shvatiti i kao poruka Vladi da njezina odluka o smjeni nema opravdanje u samom poslovanju.

No najintrigantniji dio izvješća od 19 stranica posvećen je HNB-u koji Uprava banke optužuje za 'diskrecijsko tumačenje propisa', neobjektivan nalaz i ocjene, unošenje pravne nesigurnosti i nanošenje štete banci.

Problem je, čini se, nastao zbog HNB-ova zahtjeva za izdvajanje dodatnih rezervacija za kredite koje je odobrila još stara Uprava s Josipom Protegom na čelu. Međutim, taj dodatni trošak rezerviranja bitno mijenja ovogodišnje financijske parametre.

Zanimljivo je da su Čedo Maletić i dvije članice Uprave HPB-a, Boženka Mostarčić i Tanja Šimunović, nekad i sami radili upravo u HNB-ovu izravnom nadzoru.