GOSPODARSKA SURADNJA

Makedonija je poželjni partner za hrvatske investitore

28.10.2013 u 12:55

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i njegov makedonski kolega Valon Saraqini složili su se na današnjem sastanku da gospodarska suradnja Hrvatske i Makedonije može i treba biti puno bolja nego što to pokazuju brojke o trgovinskoj razmjeni između dvije zemlje

Hrvatska ne može biti zadovoljna iznosom robne razmjene s Makedonijom, izjavio je nakon sastanka ministar Vrdoljak.

'Možemo puno bolje nego sada kad je Hrvatska 12. trgovinski partner Makedonije', rekao je Vrdoljak napominjući da je potencijal suradnje vrlo velik. Izvijestio je da je dogovorena kontaktna komunikacijska točka dvaju ministarstva tako se mogu preskočiti administrativni koraci koji u pravilu uzrokuju nepotrebni gubitak vremena.

Također je, kako je rekao, dogovoren posjet hrvatske gospodarske delegacije Makedoniji i gospodarski forum u Skopju u drugoj polovini studenoga.

'Bilo bi neozbiljno da ne iskoristimo potencijale gospodarske suradnje koji sigurno postoje između naših zemalja', zaključio je Vrdoljak.

Ministar Saraqini rekao je da Hrvatska i Makedonija imaju izvrsne političke odnose, ali da postoji i ogroman potencijal gospodarske suradnje koji nije dovoljno iskorišten. Cilj Makedonije u sljedećih pet godina je da Hrvatsku bude među pet najvećih makedonskih trgovinskih partnera, rekao je Saraqini.

Posjetio je da je trgovinska razmjena dviju zemalja u prvih sedam mjeseci ove godine skromnih 160 milijuna dolara

Današnji je sastanak po njegovim riječima bio vrlo operativan i na njemu su analizirane konkretne investicijske prilike, a bilo je riječi i o uvjetima poslovanja u Makedoniji.

Najavio je da će se za hrvatske kompanije koje investiraju u Makedoniji otvoriti poseban kontakt u makedonskom Ministarstvu gospodarstva kako bi im se omogućilo jednostavno svladavanje administrativnih koraka i zapreka.

Nakon ulaska Hrvatske u EU-a treba dopuniti bilateralni sporazum o gospodarskoj suradnji, jer su prestale važiti pojedine njegove odredbe nakon istupanja Hrvatske iz CEFTA-e, kaže Saraqini. To je potrebno kako makedonski izvoznici u Hrvatsku i hrvatski u Makedoniju ne bi imali nikakvih administrativnih zapreka, rekao je.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatska je u prvih sedam mjeseci ove godine u Makedoniju izvezla robe u vrijednosti od 55 milijuna eura, što je povećanje za 2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je istodobno iz Makedonije uvezeno robe za 51,6 milijuna eura ili 2,3 posto više.