IZGUBLJENA DOBIT

Macola dobio svoj most, ali i dalje od HAC-a traži 20 mil. kuna

20.11.2013 u 10:20

Bionic
Reading

Iako je dobio svoj dugo priželjkivan pješački nathodnik, Željko Orešković, vlasnik motela i restorana Macola, ne planira odustati od tužbe kojom od Hrvatskih autocesta (HAC) potražuje više od 20 milijuna kuna. 'Ako postoji pravna država, dobit ću taj spor', uvjeren je lički ugostitelj

Most dug 140 metara između zapadnog i istočnog odmorišta Zir na Dalmatini otvoren je prije dva mjeseca. HAC je u gradnju i opremanje investirao 5,2 milijuna kuna bez PDV-a.

Nathodnik s obje strane ima lift, svjetla pale senzori pokreta, a luksuznom izgledu doprinosi i drveni pod.

Orešković je pravo korištenja zemljišta odmorišta Zir zapad dobio na natječaju 2006. godine. Na njemu je izgradio restoran i motel, u što je uložio oko pet milijuna eura. HAC se pak obvezao da će do 2007. nathodnikom povezati zapadnu stranu s istočnim odmorištem, na kojem je samo benzinska crpka s manjim kafićem.

Ideja o izgradnji pješačkog mosta došla je iz samog HAC-a. Njihovo objašnjenje je da se odmorište Zir nalazi na otprilike pola puta između kontinentalne Hrvatske do Dalmacije i da na tom dijelu putnici najčešće staju radi odmora i okrepe. Kako bi Oreškovićev motel i restoran bili dostupni i onima s istočne strane, predviđen je nathodnik.

Međutim, kako HAC nije ispunio obećano, Orešković je lani podnio tužbu kojom potražuje 20,4 milijuna kuna u ime izgubljene dobiti. U međuvremenu je pješački most izgrađen, ali Orešković ni ne pomišlja povući tužbu.

'Neću odustati! Ako postoji pravna država, dobit ću spor', odlučan je Orešković objašnjavajući da se traženih 20 milijuna kuna odnosi samo na razdoblje od 2007. do 2010. te kako će zatražiti odštetu i za razdoblje nakon toga.


Nathodnik u izgradnji

Na upit zašto je čekao pet godina da tuži HAC, lički ugostitelj je odgovorio kako mu je više puta iz HAC-a obećano da će nathodnik biti podignut, ali kad je vidio da od toga neće biti ništa, odlučio se za sud.

Ni izgrađenim pješačkim mostom Orešković nije zadovoljan jer smatra da krov neće biti dovoljan kad krene prvi snijeg. 'Trebalo ga je zatvoriti i s bočnih strana. Stvarat će se snježni nanosi i tada više neće biti prohodan.'

Zemljište odmorišta Zir Orešković je dobio na korištenje na 25 godina. Za to plaća mjesečnu naknadu koja je s početnih 27.100 kuna + PDV u ovoj godini narasla na gotovo 39.000 kuna + PDV. Do rasta je došlo jer se naknada usklađuje, što je predviđeno ugovorom, s indeksom rasta potrošačkih cijena.

U HAC-u su nam rekli da Orešković naknadu plaća neredovito i trenutno duguje više od 400.000 kuna.

'Upao sam u financijske poteškoće zbog preinvestiranja. Ali ja sve svoje dugove vraćam pa ću i taj podmiriti. Veliki su rashodi, a dobit je tolika tek da se pokrijemo. I ono što zaradim u dva ljetna mjeseca zima pojede. Samo za kredite i doprinose mjesečno mi treba 800 tisuća kuna', rekao je Orešković te najavio smanjivanje broja radnika. Trenutno ima oko 240 zaposlenih.

Inače, u HAC-u, osim što su potvrdili da su u sporu s ličkim ugostiteljem, nisu željeli ništa detaljnije komentirati.