garden city of siberia

Ljubljana vapi za novim stanovima, srpski biznismen vidi veliku priliku

09.10.2021 u 11:24

Bionic
Reading

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića mogla bi idućih godina izgraditi oko 500 stanova u Ljubljani.

Projekt je prvobitno prije više od desetljeća planirala tvrtka Electa Naložbe, koja je u vlasništvu sinova ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

Ovaj divovski projekt, nazvan Garden City of Siberia, očito će se ipak realizirati nakon desetljeća mirovanja, pišu ljubljanske Finance.

Zemljište na kojem bi mogao stajati dio stanova posljednjih je godina nekoliko puta mijenjalo vlasnike zbog dugova Electe, ali je završilo u rukama tvrtke Monetic koja je u vlasništvu Miodraga Kostića.

Dio zemljišta na kojem bi moglo izgraditi novo naselje, međutim, bilo je u vlasništvu poduzeća Baza Dante, koje je završilo u stečaju. Zemljište je stoga palo u vlasništvo Društva za upravljanje potraživanjima banaka, prenosi RTV Slovenije.

Interes Kostića za stanogradnjom u Ljubljani nikako nije slučajan. Ljubljana vapi za novogradnjom, već je neko vrijeme prisutan rast potražnje za stambenim nekretninama, kako za život, tako i za ulaganja i daljnje iznajmljivanje.

Prosječna cijena stana u višestambenoj zgradi u Ljubljani lani je bila 69 posto viša nego u Sloveniji i već je bila blizu granice od 3.000 eura po četvornom metru.

Najviše cijene su u analitičkom području centra, gdje je medijana prošle godine iznosila 3280 eura po četvornom metru. Cijene u centru kretale su se od 2.000 eura za neobnovljene i loše održavane stare stanove do 6.500 eura po četvornom metru, koliko je koštala i dva stana od oko 100 četvornih metara u Vili Urbana. Većina stanova prodana je po cijeni od 2700 do 3800 eura po četvornom metru.

Kostić je prošle godine preuzeo Heta Asset Resolution i time ojačao prisutnost na slovenskom tržištu, gdje je među ostalim vlasnik Grand Hotela Palace u Portorožu, većinski vlasnik Aerodroma Portorož i vlasnik Gorenjske banke.