div na aparatima

Kutinska Petrokemija već godinu dana ne radi, a gnojiva se uvoze iz EU-a i Rusije. Zašto?

14.02.2023 u 09:17

Bionic
Reading

Nakon što su lani pred rusku invaziju na Ukrajinu eksplodirale cijene plina, kutinska Petrokemija, jedini hrvatski proizvođač mineralnih gnojiva obustavio je proizvodnju. Do dana današnjeg, ona nije pokrenuta, a šef Uprave Davor Žmegač za Poslovni dnevnik objasnio je što se događa u Kutini

Razlog zašto proizvodnja stoji, više nije cijena plina. Žmegač je Poslovnom objasnio je da okolnosti na tržištu još ne daju opravdanje za rad punim kapacitetima. “Na europskim tržištima u proteklom razdoblju velike količine robe su uvezene, što stvara pritisak, skladišta su zapunjena, a osim toga pomaknuta je i sezona sadnje, pa tržište ne povlači količine koje bi bile uobičajene u ovo vrijeme”, kaže Žmegač, dodajući da sve to otvara i pitanje konkurentnosti proizvodnje u ovom trenutku.

U međuvremenu, svi zaposlenici, a Petrokemija ih ima oko 1300, i dalje svakodnevno dolaze na posao, a u fokusu su, po Žmegačevim riječima, poslovi održavanja pogona. Gnojiva koja su preplavila tržište EU, a čija je industrija mineralnih gnojiva lani stala u gotovo dvije trećine proizvođača, dolazi iz azijskih i afričkih zemalja, čak i iz Rusije, budući da taj proizvod nije još obuhvaćen sankcijama, a Rusija je velik proizvođač umjetnih gnojiva.

Prošle godine, kada su cijene plina čak dosezale i 300 eura po megavatsatu, procjene u Petrokemiji bile su da proizvodnju nije moguće organizirati po cijeni plina iznad 150 eura, no u međuvremenu one su splasnule, trenutno na gotovo 50 eura po megavatsatu, a unatoč strahovima na europskom tržištu da plina zbog sankcija Rusiji neće biti u dovoljnim količinama, to se ipak nije dogodilo.

Činjenica je s druge strane da veliki potrošači, a u Hrvatskoj je to Petrokemija, tijekom sezone grijanja u pravilu nisu u funkciji i obavljaju remonte, no Petrokemija nije bila zahvaćena ni mjerama i paketima pomoći koje je Vlada uvodila zbog ublažavanja tereta energetske krize gospodarstvu i stanovništvu. Kutinjani su jedini proizvođači mineralnih gnojiva u RH, a uz njih je vezana i jesenska i proljetna sjetva na hrvatskim poljima.

Činjenica da proizvodnja stoji, tvrdi više sugovornika Poslovnog dnevnika, nije povezana s činjenicom da je u tijeku i vlasnička transformacija, a koja još nije provedena. Još polovicom studenoga većinski vlasnici, tvrtka Terra Mineralna gnojiva, zajednička tvrtka Ine i Prvog plinarskog društva, zaključili su kupoprodajni ugovor s turskom grupacijom Yildirim, nakon što su gotovo dvije godine vodili pregovore.