label 2020

Kućanski uređaji troše previše struje? Sada domaćom aplikacijom možete provjetiti njihovu učinkovitost i uštedjeti novac

15.03.2022 u 13:32

Bionic
Reading

Aplikacija "Provjera učinkovitosti uređaja" građanima će pomoći u odabiru kućanskih uređaja te donošenju odluke o kupnji uređaja koji će im u konačnici omogućiti da uštede energiju i novac, istaknuto je u utorak na predstavljanju te aplikacije u Energetskom institutu Hrvoje Požar. Prije godinu dana i na hrvatskom je tržištu započela primjena novih, poboljšanih energetskih oznaka za kućanske aparate.

Aplikacija "Provjera učinkovitosti uređaja", koja je razvijena u sklopu europskog projekta Label 2020, omogućava jednostavnu usporedbu proizvoda, izračun troškova i odabir proizvoda uz pomoć nove europske baze podataka proizvoda koja je uspostavljena s novom shemom energetskog označavanja (EPREL), istaknuo je na konferenciji za novinare voditelj projekta Label 2020 Marko Bišćan.

Upotrebom aplikacije kupcima se na pristupačan način pruža mogućnost usporedbe proizvoda te na kraju i izbor optimalnog modela s ciljem dugoročne uštede energije i povezanih troškova, rekao je Bišćan.

Podsjetio je kako je glavni cilj projekta Label 2020 dati kupcima informaciju da se promijenila energetska oznaka, kako je ispravno protumačiti i na kraju odabrati uređaj koji nam je najprihvatljiviji.

Osim aplikacije, dio projekta Label 2020 je i inicijativa "Uštedi energiju", koja je osmišljena kako bi građanima na jednostavan i zanimljiv način objasnila kako mogu uštedjeti energiju u kućanstvu uz minimalne promjene svojih navika.

Tako se na internetskoj stranici www.ustedienergiju.hr, uz savjete o energetskoj učinkovitosti i načinima kako uštedjeti, nalaze i sadržaji za najmlađe (slikovnica, bojanka i videosadržaji).

Slikovnica je otisnuta u više od 12.500 primjeraka i besplatno distribuirana u više od 900 škola i knjižnica u Hrvatskoj. U sklopu projekta je snimljen i edukativan film za djecu o energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša itd.

Bišćan je podsjetio kako su nove energetske oznake uvedene u ožujku 2021. i predstavljaju povratak EU izvornom konceptu rangiranja proizvoda s obzirom na njihovu energetsku učinkovitost prema razredima od A do G.

Označavanje znakom + (plus) više nije bilo transparentno, a potrošačima je otežavalo razlikovanje proizvoda s najboljim energetskim karakteristikama.

Stoga je zadatak projekta Label 2020 bio da kreiranjem informativnih materijala građanima i distributerima pruži podršku tijekom tranzicije sa starih na nove energetske oznake, no projekt je proširen na inicijativu "Uštedi energiju", uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. U međuvremenu su se kao partneri uključili i Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba te ostali dionici.

Inače, Energetski institut Hrvoje Požar u suradnji s partnerima provodi međunarodni projekt Label 2020 koji financira EU kroz program Obzor 2020. Projekt se provodi u 15 država članica EU i Ujedinjenom Kraljevstvuo, a svrha mu je potrošačima, distributerima i proizvođačima pružiti učinkovite informacije o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje.