sigurnija sezona

Kraj agonije nakon 16 mjeseci: Potpisan kolektivni ugovor u ZTC-u

15.04.2024 u 14:12

Bionic
Reading

Nakon dugih 16 mjeseci žestokog pregovaranja, prijetnji štrajkom i stupanja u tzv. bijeli štrajk, napokon je u Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC) potpisan kolektivni ugovor

Iz ZTC-a su povodom toga poslali priopćenje koje donosimo u nastavku:

'Nakon uspješno završenih pregovora, direktor Zrakoplovno-tehničkog centra d.d. Ivica Vidović i predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu Marijan Luketić potpisali su 15. travnja 2024. Kolektivni ugovor za trgovačko društvo Zrakoplovno-tehnički centar. Potpisivanjem Kolektivnog ugovora na razdoblje od četiri godine povećana su materijalna prava radnika, osiguran je socijalni mir kao i stabilnost poslovanja. Dogovorena je osnovica za izračun plaće u iznosu 947,18 eura te koeficijenti složenosti poslova po grupama u ukupnom rasponu od 1,00 do 3,50.

Povećana su ostala materijalna prava radnika te su dogovoreni regres i božićnica u iznosu 200 eura, uskrsnica u iznosu 150 eura. Naknada za topli obrok povećana je s 2,65 na 4,10 eura. Povećan je i iznos jubilarnih nagrada kao i dar za dijete do 15 godina starosti u iznosu od 130 eura. Poslodavac će snositi i dio troškova smještaja djece u ustanovama predškolskog odgoja u visini do 40 eura. Otpremnine za radnike koji odlaze u starosnu mirovinu iznosit će 2000 eura, a za one koji imaju status hrvatskog branitelja najmanje 12 mjeseci 3000 eura, odnosno 4000 za one koji imaju najmanje 12 mjeseci borbenog sektora.

  • +4
Ministar Anušić posjetio je ZTC u prosincu Izvor: MORH / Autor: F. KLEN

Nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora Društvo treba donijeti novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta te Pravilnik o plaćama, koji se donosi u suglasnosti sa Sindikatom, za što je predviđen rok od 45 dana. Potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora Zrakoplovno-tehnički centar još je jednom pokazao socijalnu osjetljivost i brigu koju ulaže u poboljšanje uvjeta života i rada svojih zaposlenika. Podsjetimo, od početka godine u dogovoru sa Sindikatom za 20 posto su podignute plaće svim radnicima ZTC-a, dok je ključno zrakoplovno-tehničko osoblje koje radi izravno na održavanju zrakoplova dobilo dodatno povećanje plaća, a prema iznosima koje je predložio Sektor Servisa u skladu s važećim pravilnicima.

Uz dogovorenu novu osnovicu i raspon koeficijenata složenosti poslova zaposlenicima ZTC-a će dodatno rasti plaće, a sve nakon donošenja Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i Pravilnika o plaćama. Preduvjet za podizanje plaća stvoren je povećanjem cijene sata rada za održavanje zrakoplova, koji je postignut potpisivanjem novog Ugovora o održavanju ZTMS-a i TMS-a s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske.

  • +7
Održavanje protupožarnih aviona u ZTC-u Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Ministar obrane Ivan Anušić na početku mandata održao je sastanke s direktorom ZTC-a i predsjednikom sindikata, nakon čega je i posjetio ZTC. Prepoznavši problematiku niskih cijena sata rada, koje nisu značajnije podizane posljednjih 12 godina, ministar je donio odluku te je između Ministarstva obrane i ZTC-a potpisan novi ugovor. Time je omogućeno približavanje cijena sata rada onima u okruženju te su stvoreni uvjeti za podizanje plaća i ostalih materijalnih prava radnika.

Cilj ZTC-a je postati vodeće regionalno središte za održavanje zrakoplova, usvajanje novih znanja i vještina, prelazak na održavanje zrakoplova zapadne tehnologije, stoga značajna sredstva i napore ulaže i u edukaciju zaposlenika u Hrvatskoj i inozemstvu', piše u priopćenju ZTC-a.

Kako je tportal pisao u više navrata, radnici u ZTC-u duže vrijeme su bili nezadovoljni, među ostalim, niskim plaćama, nedostatkom kriterija za određivanje visine plaće i činjenicom da uprava ne želi potpisati novi kolektivni ugovor. Prethodno su iz sindikata najavljivali da će stupiti u pravi štrajk ne bude li uprava spremna na dogovor. ZTC je državna tvrtka koja se bavi održavanjem, među ostalim, protupožarnih kanadera i zračnih traktora te transportnih helikoptera Mi-171, pa je bilo prilično jasno da će uprava učiniti sve da se izbjegne štrajk uoči protupožarne sezone koja bi ove godine zbog vremenskih uvjeta mogla početi i prije sredine lipnja.