TRŽIŠTE KAPITALA

Koronakriza lani prikočila vlasnička ulaganja u Hrvatskoj i regiji, u 2021. stiže val preuzimanja

04.02.2021 u 18:58

Bionic
Reading

Najava prodaje Sunca hotela ukazuje na oživljavanje tržišta kapitala u Hrvatskoj nakon prilično sušne prošle godine, u kojoj je opseg vlasničkih preslagivanja osjetno smanjen. Provjerili smo koja su najznačajnija preuzimanja i spajanja realizirana u 2020. na rastućim europskim tržištima i u Hrvatskoj te kakva su očekivanja za ovu godinu

U regiji kojoj pripada Hrvatska, a koja obuhvaća rastuća europska tržišta južne i istočne Europe, koronakriza je lani omela planove mnogih investitora te se opseg sklopljenih poslova spustio na najnižu razinu u posljednjih 10 godina. Prema podacima odvjetničkog društva CMS, ostvareno je 1705 transakcija zajedničke vrijednosti 60,80 milijardi eura, što je pad za 12,9 posto, odnosno 16 posto u odnosu na 2019.

Ipak, nakon velikog zastoja u prvom polugodištu tržište je u nastavku godine pokazalo znakove oporavka, što je donijelo rekordne rezultate u četvrtom tromjesečju.

Najviše ohrabruje porast inicijalnih javnih ponuda (IPO) i uvrštenja na burzu. U 2021. na tržište kapitala izašlo je 26 tvrtki, a vrijednost IPO-a dosegnula je 4,79 milijardi eura, što je gotovo dvostruko više u odnosu na 2019. godinu.

Najviše transakcija u telekomunikacijama i IT-u

Najveći broj preuzimanja i spajanja dogodilo se u sektoru telekomunikacija i IT-a, u kojem su zaključene 333 transakcije u vrijednosti od gotovo 13 milijardi eura. Sektor je imao šest od 20 najvećih poslova u regiji, uključujući treću po veličini transakciju, kupnju poljskog Play Communicationsa od strane francuske Iliade za 3,7 milijardi eura.

S druge strane, najveći skok u broju poslova bilježi sektor financijskih usluga s 33 transakcije u odnosu na njih 15 u 2019.

  • +6
Gejming kompanija Nanobit postala je dio švedske Stillfront grupe Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Najveća pojedinačna transakcija u vrijednosti od 5,73 milijarde eura odigrala se u naftnom biznisu. Riječ je o prodaji 10-postotnog udjela u ruskoj kompaniji Vostok Oil nizozemskoj Trafiguri.

Najaktivnije na tržištu bile su kompanije iz Rusije, Poljske, Turske i Češke, kako na vlastitom tržištu, tako i u inozemstvu. Pritom je Poljska bila jedina zemlja koja je zabilježila rast i po količini poslova (9,3%) i po vrijednosti (6,6%).

Najveći posao u Hrvatskoj ulaganje u Infobip

U Hrvatskoj su lani realizirane 43 transakcije u vrijednosti od 570 milijuna eura. To je tek jedna transakcija manje nego 2019., ali njihova ukupna vrijednost gotovo je prepolovljena. Najviše preuzimanja i spajanja, po 11, dogodilo se u sektorima nekretnina i građevinarstva te telekomunikacija i IT-a.

Najveći posao bilo je ulaganje oko 170,3 milijuna eura investicijskog fonda One Equity Partners u Infobip, prvi hrvatski jednorog.

Slijedi prodaja gejming kompanije Nanobit švedskoj Stillfront grupi​​, jednoj od vodećih svjetskih gejming kompanija u segmentu free-to-play, za 84,5 milijuna eura.

Treća najveća transakcija prodaja je istraživačke kompanije Fidelta, razvijene iz nekadašnjeg Plivinog istraživačkog centra, koja posljednje desetljeće posluje unutar Galapagos grupe. U transakciji vrijednoj 31,2 milijuna eura 100 posto dionica Fidelte preuzeo je poljski istraživač lijekova Selvita.

Među pet najvećih akvizicija je i ulaganje AZ mirovinskog fonda u nekretninsku tvrtku M7 Primo, preuzetu dokapitalizacijom vrijednom 21,4 milijuna eura.

Top 5 transakcija zaključuje preuzimanje Dalmacija hotela od strane Lagune Novigrad za 18,2 milijuna eura.

U 2021. stiže val akvizicija

U 2021. očekuje se pojačana aktivnost ulagača na hrvatskom tržištu. Ovih dana stigle su neslužbene informacije o prodaji Sunce hotela u vlasništvu Jake Andabaka američkom fondu KSL Capital, a u tijeku su pregovori o prodaji Leda Fortenova grupe te ulasku strateškog partnera u Đuro Đaković grupu. To upućuje da bi vrijednost poslova u 2021. mogla biti višestruko veća nego prošle godine.

Financijski stručnjaci optimistični su za cijelu regiju jugoistočne Europe, a najživlja aktivnost očekuje se u sektoru novih tehnologija i telekomunikacija. Investitorima su zanimljivi i nekretninski projekti, zdravstvo te obnovljiva energija.

Rast poslova spajanja i preuzimanja poticat će visoka likvidnost financijskog tržišta i nizak trošak financiranja te sve veći broj fondova privatnog kapitala koji traže prilike za investicije u regiji. Posebno zanimljive mete preuzimanja mogle bi postati tvrtke u teškoćama iscrpljene koronakrizom, osobito u sektoru ugostiteljstva i turizma.